EuroSkills-kvalen kräver mångsidiga kunskaper

Finlands yrkeslandslag styr mot EuroSkills Graz i Österrike den 16.–20. september 2020. Yrkes-EM EuroSkills organiseras vartannat år. Tävlingen består av över 500 unga yrkesproffs som tävlar om EM-medaljer i olika branscher.

Landslaget väljs genom kvaltävlingar som organiseras av varje grens grenansvarige. I kvaltävlingarna mäts tävlarnas yrkeskompetens. Dessutom förutsätter tävlandet på EM-nivå språkkunskaper, motivation och samarbetsförmåga.

Kvaltävlingarna hålls under höstens gång, och Finlands yrkeslandslag 2020 publiceras i december 2019. Utöver tävlarna består laget av experter, som agerar som domare och sakkunniga i tävlingen. Experterna har valts på basis av ansökningar tidigare under hösten.

 • slide

  Kockgrenen vanns av Tommi Karvonen från Keuda. I bilden lagar han filé Wellington.

 • slide

  Kundservice och försäljningsgrenens kvaltävlingar hölls vid Business College i Helsingfors. Uppgiften var att sälja naturkosmetik. Uppgiften bestod av bland annat produktplacering och olika kundservicesituationer. Tidsgränsen var 25 minuter och uppgiften genomfördes på engelska.

 • slide

  Grenen modé och klädsömmnad hade som kvaluppgift att sy en väst. Dessutom poängsattes förhandsuppgifterna och tävlarna intervjuades både på finska och engelska.

 • slide

  Grenledare Katja Anttila betygsätter förhandsuppgifterna i grenen modé och klädsömmnad.

 • slide

  I grenen hårfrisering bestod kvaltävlingen av tre uppgifter; bröllopsfrisyr, herrfrisyr samt en damfrisryr för långt hår. Alla uppgifterna genomfördes på med live-modeller. Dessutom intervjuades tävlarna på engelska både i grupp och ensamma. Kvaltävlingen som organiserades av Stadin ammatti- ja aikuisopisto väckte intresset hos de studerande som råkade gå förbi.