Skip to main content

Aktuellt från internationella tävlingar

Situationen för de internationella tävlingarna har förändrats mycket under de senaste månaderna på grund av coronapandemin och kriget i Ukraina. I denna nyhet har vi samlat aktuell information om kommande WorldSkills, EuroSkills och Abilympics-tävlingar.

WSC2022SE-article-web.jpg

WorldSkills

WorldSkills International har meddelat tillsammans med sin tävlingsarrangör att tävlingen WorldSkills Shanghai 2022 inte kan ordnas i Kina på grund av landets stränga coronabegränsningar.

I stället för ett stort evenemang kommer tävlingen att ordnas utspritt så att WSI:s medlemsländer tar ansvar för att ordna grenarna. Tävlingen ordnas under hösten 2022. I tävlingen delas fortfarande officiella VM-medaljer ut, och dess namn är WorldSkills Competition 2022 Special Edition.

Skills Finland och dess samarbetspartner ordnar fyra grenar i Helsingfors: frisering, floristik, skönhetsvård samt mode och beklädnad. Under sommaren kommer vi att söka aktörer och samarbetspartner till evenemanget. Mer information om partnerskap fås av Maria Ekroth och Katri Pokkinen, kontaktuppgifter nedan.

Finlands yrkeslandslag fortsätter sin träning inför tävlingen. Landslagsläger samt sändnings- och prisutdelningstillfällen ordnas normalt. I tävlingen deltar Finland i 28 grenar som enligt nuvarande uppgifter ordnas i 12 länder.

Efter 2022 ordnas nästa WorldSkills-tävling 2024 i Lyon, Frankrike.

Mer information om WorldSkills-tävlingsarrangemangen

Mer information om Finlands lag

EuroSkills

Rätten att ordna EuroSkills 2023 överfördes i början av året från Ryssland till Polen på grund av kriget i Ukraina. Tävlingen EuroSkills Gdansk 2023 ordnas 5–9.9.2023.

På grund av den strama tidtabellen inleddes Finlands expertsökning redan innan detaljerna för tävlingen fastställdes. Expertansökan avslutades i maj och det kom in ansökningar till 23 grenar.
De tävlande väljs till laget under sommaren och laget offentliggörs i sin helhet i början av hösten. Under den här omgången kan Skills-grencheferna välja tävlande till laget antingen på vanligt sätt genom en kvaltävling eller genom att undantagsvis erbjuda en plats direkt till en WorldSkills 2022-tävlande.

Vid WorldSkills Europes generalförsamling i juni beslöt man att Teija Ripattila, Skills Finlands mästartränare, fortsätter som organisationens ordförande fram till slutet av tävlingen EuroSkills Gdansk 2023.

Tapio Kattainen, som länge varit verksam i yrkesskicklighetstävlingar i Finland och internationellt, har utsetts till Lead Skill Advisor i EuroSkills Gdansk 2023-organisationen. I tävlingen sköter Skill Advisorer ärenden som gäller poängräkning och bedömning av grenarna.

Efter Polen ordnas följande EuroSkills-tävlingar 2025 i Herning, Danmark och 2027 i Düsseldorf, Tyskland. Tävlingen 2027 arrangeras i samarbete mellan Tyskland och Luxemburg.

Mer information om EuroSkills-tävlingen

International Abilympics

Tävlingen International Abilympics Moscow, som planerades för våren 2022, ställdes in på grund av kriget i Ukraina. Nästa Abilympics-tävling ordnas i Frankrike våren 2023. Vi börjar sammanställa Finlands lag under hösten 2022.

Mer information om Abilympics-tävlingarna

  • Petri Hämäläinen, petri.hamalainen@luovi.fi