Skip to main content

MEDDELANDE: Finlands bästa yrkeskunniga inledde sina prestationer i EM-tävlingen – tävlande från snickare till hårdesigner deltar

De 25 tävlande i Finlands yrkeslandslag inleder i dag tävlingen mot andra europeiska yrkeskunniga i Gdansk, Polen. Tävlingsresultaten klarnar på lördag.

EuroSkills Gdańsk 2023 Avajaiset-04.jpg

Finlands lag vid invigningen av evenemanget EuroSkills Gdansk 2023. Bild: Skills Finland / Laura Luomalehto.

Var och en av Finlands 25 tävlande deltar i en gren där kompetensen i det egna yrket testas på ett mångsidigt sätt. Tävlingen EuroSkills 2023 samlar ihop nästan 600 unga yrkeskunniga. Den högklassiga tävlingen är ett bra sätt att jämföra de finländska yrkeskunnigas kompetens med andra länder.

Invigningen av tävlingen som varar i tre dagar firades på tisdagskvällen. Från onsdag till fredag utför de tävlande sina tävlingsprestationer, och på lördagens avslutningsfest klarnar resultaten och finländarnas medaljfångst.

Tävlingsuppgifterna innehåller överraskningar – snickarna vet inte träslaget på förhand och frisörernas kunder lottas ut.

Ilo Pesonen som studerar till möbelsnickare vid Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Luksia har inte för mycket press på sig.

– Jag har gjort det som är möjligt i förväg. Ett avslappnat förhållningssätt, lagom självsäkerhet och lite spänning garanterar den bästa prestationen, tror Pesonen.

– I en tävlingssituation ska man kunna reagera på föränderliga situationer. Till exempel känner man ännu inte till råvarorna, alltså träslaget, till det skåp som ska tillverkas under tävlingsdagarna. Man måste alltså förbereda sig för allt, berättar Pesonen.

Medan snickarna gör ett stort arbete under tre dagar, omfattar tävlingen i hårdesign flera olika uppgifter.

– Det mest spännande är kundarbeten för riktiga kunder, eftersom hårkvaliteten och hårmängden är individuella, så behärskandet av mångsidiga frisyrtekniker betonas, berättar tävlande Minna Ala-Penttilä. Hon utexaminerades som frisör från yrkesinstitutet Vamia i Vasa år 2019.

– Man behöver också lite tur på lotteriet, hurdan kund man får för hårklippning och skäggdesign för män eller brud- eller uppvisningsfrisyr för kvinnor, berättar Satu Laiho som är finländsk domare i tävlingen. Laiho arbetar som lärare inom hårbranschen vid Länsirannikon Koulutus Oy WinNova.

– Minnas arbete är lugnt och finslipat in i minsta detalj. Jag har fullt förtroende för henne, säger Laiho.

EuroSkills Gdansk 2023

EM-tävlingen i yrkesskicklighet EuroSkills ordnas nästa gång i Gdansk, Polen 5–9.9.2023. Från Finland deltar ett officiellt landslag med 25 tävlande och 22 experter i tävlingen. Finlands lag deltar i sammanlagt 21 grenar.

De tävlande är högst 25 år gamla professionella toppexperter inom sitt eget område. Experterna fungerar som experter och domare i tävlingen. Experterna är ofta yrkeslärare och tävlingsträningen görs som en del av samarbetet mellan yrkesutbildningen och arbetslivet.

Tävlingen EuroSkills Gdansk 2023 omfattar sammanlagt 43 grenar som representerar olika yrken inom yrkesutbildningen, från närvårdare till svetsare och från kock till elmontör. Det finns sammanlagt 600 tävlande och 100 000 väntas besöka mässan AmberExpo.

Finlands lag samlas och sänds till tävlingen av Skills Finland rf i samarbete med yrkesläroanstalterna.

Målet för Finlands deltagande i EuroSkills-tävlingarna är att utveckla den finländska spetskompetensen och stärka det europeiska samarbetet inom yrkesutbildningen. Utöver EuroSkills-tävlingen deltar yrkeslandslaget också i de internationella tävlingarna WorldSkills och Abilympics.