Världsmästaren Sofia Sundqvist har nytta av tävlingserfarenheten i arbetslivet

Närvårdare Sofia Sundqvist jobbar inom närvården, ett område som coronaviruset haft en klar påverkan på. Sofia har tidigare vunnit VM-guld vid WorldSkills Abu Dhabi 2017-tävlingen. Trots att det har gått en stund sedan tävlingen, minns hon den mycket väl.

Sofia_Sundqvist.pngJag växte otroligt mycket under hela den perioden fram till tävlingen, vilket är till stor hjälp för mig idag. Mycket av det jag tränade på inför olika case kan jag använda i mitt arbete. Ibland kommer jag på mig själv att berätta eller instruera något för en klient och tänker: ”det här lärde jag mig när vi tränade till WorldSkills”. Det är roligt att kunna använda de kunskaperna i arbetet! Tävlingen var en härlig upplevelse, även om det var väldigt krävande och tävlingsdagarna i Abu Dhabi var spännande.

Jag jobbar på Kronoby Hemvård, där jag även jobbade före tävlingen. Inom hemvården sköter vi om äldre folk i deras hem. Exempelvis kan vi hjälpa med hygien och klädbyten, måltider och mediciner samt en hel del annat. Vi stöder och hjälper dem för att de ska kunna bo hemma så länge som möjligt.

Ursprungligen kunde jag inte föreställa mig själv att jobba inom hemvården, men jag blev positivt överraskad och trivs bra med mitt arbete. Jag förstod kanske inte hur givande det känns att kunna hjälpa andra människor på det sättet.

Jag har sökt till hälsovårdarutbilningen, och om jag blir antagen så börjar jag studera igen nu till hösten.

Att arbeta under coronaepidemin

Ännu har coronaviruset inte kommit hit, och vi gör allt vi kan för att det ska fortsätta så. Vi är mycket noga med aseptiken och använder alltid munskydd och handskar vid hembesök. Vi förbereder oss så gott vi kan och tur nog har vi inte blivit utan skyddsutrustning.

Det kommer nya uppdaterade direktiv nästan dagligen och många av våra klienter blir oroliga och en del nedstämda när de inte träffar sina anhöriga men vi försöker göra det bästa av situationen.

Jag försöker hålla mig positiv och inte låta rädslan ta över. Vi måste vara ta en dag i taget och ta hand om varandra.