Skip to main content

Mästarnas Mästare Noora Salo vill vara en bra förebild

Noora Salo, studerande vid Perho Liiketalousopisto, valdes till nya ambassadör för yrkesskicklighetstävlingar och yrkesutbildning i samband med Mästare2021 i Uleåborg.

IMG_5511_1280px.jpg

Bild: Jouni Ylisuutari (OSAO) / Skills Finland.

–Som Mästarnas Mästare vill jag motivera och uppmuntra unga som funderar på om de ska ansöka till yrkesutbildning eller inte. Jag strävar efter att vara en bra förebild. Jag representerar min egen bransch och hela yrkesutbildningen i Finland. Det ska bli roligt att få berätta min egen historia, säger Noora.

Under det kommande året som Mästarnas Mästare får Noora köra runt i en Toyota Yaris hybridbil när hon är ute på sina representationsuppdrag. Noora får sitt körkort i juni, så den första längre bilturen blir när hon ska köra hem bilen från Uleåborg till Helsingfors.

Nöjd studerande som siktar på vidarestudier

Nu i vår utexamineras Noora till merkonom specialiserad inom försäljning och marknadsföring från Perho Liiketalousopisto. Hon har genomfört två examina samtidigt, och till hösten väntar ännu gymnasiestudier.

–Det bästa med att studera är allt nytt man lär sig samt alla erfarenheter man får via skolan och studierna. Jag var jättenervös inför Mästare-tävlingen, men lyckades göra jämna tävlingsprestationer. Vinsten kom ändå som en överraskning, berättar Noora.

I sommar ska Noora fungera som ansvarig visualist vid det kommande restaurangkonceptet vid Perhos nya campus Malmi samt ansvara för ett marknadsföringsprojekt åt ett gymföretag. Hon är också intresserad av vidarestudier, till exempel inom förvaltningskunskap eller visuell marknadsföring.

Vad är Mästarnas Mästare?

Sedan år 2002 har juryn för Mästare-tävlingen valt vem som blir årets Mästarnas Mästare bland de tävlande. Följande kriterier för valet finns i Mästare-reglerna: ”Mästarnas Mästare är den absolut bästa i sin gren. Han eller hon är stolt över sitt eget kunnande, sitt eget yrke och sin yrkesutbildning och är till sin natur positiv och utåtriktad, en god representant för sin gren och för yrkesutbildningen. Mästarnas Mästare är villig och duktig på att representera sitt eget yrkesområde och hela yrkesutbildningen.”

Tidigare års Mästarnas Mästare finns på webben.

Taitaja2021_Oulu_Taitajien_Taitaja_Noora_Salo_2_1280px.jpg

Bild: Jouni Ylisuutari (OSAO)/Skills Finland.