Skip to main content

Mästare9 fortsätter sin succé

Mästare9 är en tävling i handaskicklighet, vars syfte är att på ett roligt och motiverande sätt höja uppskattningen bland eleverna för grundskolans hantverksämnen. Mästare9 är även ett intressant sätt att bekanta sig med olika yrken. Genom tävlingen ökar samarbetet mellan grundskolorna, yrkesutbildningsanstalterna och företagen. Den fartfyllda Mästare9-tävlingen är öppen för alla 7.–9 klassister, som kan delta i tremannalag. Mästare9-tävlingens uppgifter provar klipskhet, fingerfärdighet samt bekantar eleverna med flera yrken.

Mästare9-tävlingens idé föddes i Esbo år 2002 då det funderades över hur dragningskraften för maskin-, metal-, och elektronikbranscherna kunde ökas. Det söktes en tävling eller ett evenemang som skulle vara publikvänligt och intressera unga. Idag kan uppgifterna basera sig på alla de yrken som lärs ut vid yrkesutbildningen. Mästare9-tävlingen har vuxit sedan år 2002 och utvecklats från en tävling med 30 lag till en tävling med ca. 2 200 lag. Mästare9-tävlingens säsong når sin höjdpunkt vid den nationella finalen, som ordnas i samband med FM-tävlingen i yrkesskicklighet. Mästare9 finalen som äger rum mellan 12.–13.5.2020 i Jyväskylä är i skillnad från tidigare år två dagar lång.

Mycket utvecklingsarbete har skett under dessa 18 år. Nya branscher har kommit med och ”blandlaget” från tidigare år har avskaffats. Samtidigt har den nationella koordineringen förbättrats. Finland har delats upp i 12 regioner, vilka alla har sina egna kvaltävlingar. Det är bra stämning inom regionerna.

Själv har jag varit med från och med år 2003 och sett med egna ögon sett hur tävlingen utvecklats. Mest glad är jag över att tävlingen har fört grundskolan närmare yrkesutbildningen. När de unga besöker yrkesutbildningsanordnarna under tävlingens gång, får de minst en liten bild av hur fint det är att studera vid en yrkesskola. Det bästa priset för deltagandet kan vara tanken om ett kommande yrke. En liten tankegnista kan tända en stor låga.

Jag har varit med och ordnat otaliga lokaltävlingar i Åbo, fyra regionalkval i Egentliga-Finland samt två nationella finaler, åren 2005 och 2015. Det har varit fint att få se hur tävlingen utvecklats och utvidgats tack vare de nya uppgifterna. Digitaliseringen och robotik har kommit med i uppgifterna, men enligt mig kommer den traditionella fågelholkuppgiften att försvara sin plats även i framtiden. Handkunnighet är fortfarande det, som uppgifterna grundar sig på.

Mästare9-uppgifterna har även ofta använts vid mässor och andra evenemang inom yrkesutbildningen. Själv har jag exempelvis varit med år 2007 i Estland och organiserat de första Mästare9-tävlingarna i Viljland. De var en aning förvånade vid tullen när min resväska var full med färsk strömming, sågar och plankbitar.

Som kronan på min egen Mästare9 karriär ser jag den Mästare9-tävlingen som Skills Finland organiserade under den europeiska veckan för yrkesutbildning för Europas ledare inom yrkesutbildningen i Finlandiahuset under hösten 2019.

Mästare9-tävlingens centrala mål får inte glömmas. Tävlingen ska vara lätt att marknadsföra, bestå av så många branscher som möjligt samt förutom prestationstid även beakta prestationernas kvalitet. Uppgifterna ska vara publikvänliga och tävlingens planerare ska även fundera på hur uppgifterna speglar lagens förmåga att arbeta tillsammans. Man kan inte heller glömma att tävlingen fortfarande ska vara rolig och att de unga är i fokus.

Jag önskar Mästare9-tävlingen allt gott nu och i framtiden!

Jarmo Linkosaari
Mästare-chef
Skills Finland

  • slide

    Mästare9-finalen i Joensuu år 2019. Foto: Essi Kultanen

  • slide

    Mästare9 på Educa-mässan år 2018. Foto: Emmi-Maria Husu

  • slide

    European Vocational Skills Week 2019. Foto: Emilia Toivanen / undervisnings- och kulturministeriet