Skip to main content

Maria Ekroth: Tack för detta år

Verksamhetsledare Maria Ekroth summerar sitt första år på Skills Finland. Tillsammans med ett kunnigt samarbetsnätverk övergår vi på ett betryggande sätt till det nya året 2022.

Skills Finlands verksamhetsår börjar närma sig sitt slut. Julen börjar synas och kännas i hjärtat. Julen är en tid av tacksamhet, så det är dags att se tillbaka på mitt första år som Skills Finlands verksamhetsledare. Jag är tacksam mot min föregångare Eija Alhojärvi för det fina arbete hon gjort för organisationen och för att hon valt en så fantastisk personal till Skills Finland. Det är fantastiskt att arbeta med detta team, liksom även Skills Finlands styrelse och hela yrkesutbildningsnätverket. maria_ekroth.jpg

Under de senaste åren har coronapandemin utmanat oss alla och även tävlingsverksamheten för yrkesskicklighet. Trots detta belönades nätverkets flexibilitet, ihärdighet och samarbete, och i Finland kunde man under ledning av OSAO ordna en fantastisk Mästare2021-tävling i maj. Arrangemangen kring Mästare2022-evenemanget 16–19.5 framskrider också fint i Björneborg under WinNova, Sataetu och andra samarbetspartner. Man har varit tvungen att flytta internationella tävlingar men nu har landslagets träningsteam riktat blicken mot VM i Shanghai i oktober.

En ökning av yrkesutbildningens dragningskraft finns i strategierna och verksamhetsplanerna för nästan alla aktörer inom nätverket för yrkesutbildning. Dragningskraften behövs särskilt nu för att arbetslivet ska få den utbildade arbetskraft som det finns akut behov av. Vad händer om vi börjar samarbeta mer effektivt också på detta område? Är det bra att delta med många små och separata mässavdelningar i Educa, SuomiAreena eller Opo-dagarna, eller skulle man kunna kombinera resurser och bygga en gemensam, imponerande och attraktiv avdelning för yrkesutbildning som ingen vill missa? Ska vi inspirera mässbesökarna av det enorma och mångsidiga utbudet som finns under taket för yrkesutbildningen och låta dem känna hur bra samarbetsanda och modernt grepp vi gör i detta samarbete? Eller borde vi kombinera marknadsföringsresurser och skapa gripande samhällelig reklam med en toppreklambyrå, dela den i våra kommunikationskanaler och låta den sprida sig genom hela Finland?

Uppfattningsundersökningen inom yrkesinriktad utbildning, som vi genomförde tillsammans med undervisnings- och kulturministeriet, visar att studerande inom yrkesutbildningen är mycket nöjda med sina studier. De upplever att studierna är praktiska, mångsidiga, nyttiga och avslappnade. Låt oss tillsammans hjälpa människor att hitta sina egna yrkesmässiga drömmar och yrkesutbildningens möjligheter att förverkliga deras drömmar.

Ha en god och fridfull jul och tack för det gångna året

Maria Ekroth
verksamhetsledare
Skills Finland