Skip to main content

EuroSkills 2020: Kreativitet och rätt attityd tar en långt även i distansträning

Coronaepidemin som orsakat att hela världen lever i undantagstillstånd har också fört med sig stora förändringar för yrkesskicklighetstävlingarna. Yrkes-FM Mästare inhiberades och Yrkes-EM EuroSkills har blivit flyttad till kommande januari. Begränsningarna har även ändrat hur tränande inför tävlingarna går till. Yrkesanstalterna är stängda, evenemangen inhiberade och fysisk kontakt så gott som noll.

Trots att EuroSkills-tävlingen flyttades med nästan fyra månader framåt, togs beslutet emot positivt hos Finlands yrkeslandslag. Från Finland deltar 24 tävlare och 22 experter som agerar som domare.

– Den styrka som tävlarna har verkar endast stiga desto längre vi lever i detta undantagstillstånd. Ambitioner och de mål som satts har lyft allas träningsintresse, berättar Skills Finlands ansvarige mästartränare Teija Ripattila.

Mekande med videoförbindelser och träningslokal i garaget

Det är klart att den pågående perioden skapat nya utmaningar. Hur kan man träna under dessa omständigheter, när tränandet kräver träningsperioder som räcker upp till flera månader och mycket praktiskt görande?

– Det är utmanande att träna i vissa hantverksgrenar, men i de flesta grenarna har vi lyckats hitta en lösning. Vi har övergått till att all träning sker över nätet. En del av tävlarna har byggt en verkstad i exempelvis garaget. Tävlaren filmar sin prestation, och experten och tränaren bedömer den på distans. Det är ytterst viktigt att tävlaren och experten håller regelbunden kontakt särskilt i denna situation, berättar Teija.

Sami Tarviainen, expert i grenen restaurangservice från Savon ammattiopisto, håller med. Experten agerar som domare vid EuroSkills-tävlingen och är aktivt med i tävlarens träning. Finlands representant i restaurangservice är Leila Karhunen från Åbo yrkesinstitut.

– Undantagstillståndet har tvingat oss att förnya våra träningsplaner och ändrat tränandet till att ske på distans, med hjälp av streamande och bilder. Det är mycket som ligger på tävlarens ansvar i det självständiga tränandet, berättar Tarvainen.

Tränandet på distans har dock inte påverkat träningsprogrammets progression.

– Denna vecka övar Leila på bar-delen på distans tillsammans med Greta Grönholm, ordförande för Suomen

Baarimestarien ja Kannattajien Kerho ry. Det handlar om uppbyggandet av den kreativa delen, på vilken fortsättningsplaner, självständigt övande och framtida möten grundar sig. Förra veckan gjorde Leila dukningar hemma och skickade bilder till oss för att få feedback. Följande uppgift är att göra dukningen i enlighet med EuroSkills-tävlingens kriterier.

Till träningsteamet hör förutom experten och tränaren även många andra proffs. En viktig roll innehas av Leilas lokaltränare Niina Vahtera, lektor i restaurangservice vid Åbo yrkesinstitut.

– Lokaltränare känner bäst till tävlarens inlärningsförmågor och är guld värd när det gäller att hitta på nya metoder för att skapa så mångsidiga processer som möjligt, berömmer experten Sari.

Samarbete ger resultat åt hela laget

Trots att läget på många sätt varit utmanande, har det även lett till att bra metoder för framtiden skapats. Det har även önskats att de bästa metoderna skrivs upp för användning i framtiden.

Det att resandet har tagit slut har fått många att inse att möten ofta går att sköta lika bra på distans. Distansmöten sparar även kostnader, tid och miljön, dock har personliga möten sin plats.

– Jag själv deltar i olika grenars träningsmöten och försöker stöda aktörerna inom grenen med min egen kunskap och kompetens. Det viktigaste är att upprätthålla landslagsmedlemmarnas motivation, säger Teija.

Dessutom har god praxis delats mellan de olika grenarna, tävlarna har fått fundera på nya träningsmetoder och det har hållits distansmöten mellan landslagslägren och expertutbildningar.

Sari Tarvainen betonar särskilt expertsamarbetets roll. När en undantagssituation äger rum och alla planer kastas uppochner, är det självklart att man inte klarar sig ensam.

– Det väsentliga är att experterna slår sina huvuden ihop och delar med sig inom Skills-familjen. Det enda sättet vi klarar oss igenom detta är tillsammans. Därför behövs distansmöten och växelverkan även i framtiden.

Mångsidig träning garanterar bra fiilis

Leila, som tävlar i restaurangservice, har inte haft en vår som följt planerna. En servitörs hektiska vardag, genomförandet av yrkesexamen och ett stenhårt träningsschema har blivit att hänga hemma och självständigt tränande.

– I början var det svårt att hitta motivation till det självständiga tränandet. Men efter det har jag igen hittat min kämpavilja och en god takt för tränandet.

Trots att Leilas studieplats, Åbo yrkesinstitut är stängd, får hon hämta redskap från skolan, exempelvis servetter och andra dukningsinstrument. Förutom övande i det praktiska studerar hon teori, bland annat drinkinstruktioner. De måste man kunna utantill vid tävlingen.

– Min träningsplan har delats upp i olika teman, som byts varje vecka. Förra veckan tränade vi dukning, och denna vecka tränar vi drinkar. Det är viktigt att träna olika saker när man tränar självständigt för att hålla upp motivationen, berättar Leila.

Skills Finlands ansvarige mästartränare Teija Ripattila ger samma råd. Nu är det viktigt att tränandet är mångsidigt, för att hålla fast i gnistan. Hon betonar även att man måste vara förlåtande mot sig själv.

– Vi alla gör vårt bästa i denna situation, och det räcker. Vi kastar inte in handduken, utan fortsätter tränandet.

Till laget skickar Teija en uppmuntrande hälsning: Kom ihåg att ha med huvud, händer och hjärtat när ni tränar. Tillsammans kan vi uppnå vad som helst!

  • slide

    Ravintolapalvelulajin kilpailija Leila Karhunen on harjoitellut kattausten tekemistä kotona. Kuva: Leila Karhunen

  • slide

    Kuvia valmiista töistä lähetetään valmentajille, jotka arvioivat suoritukset ja antavat palautetta. Kuva: Leila Karhunen

  • slide

    Alun hankaluuksien jälkeen tekemiseen on löytynyt hyvä tahti. Kuva: Leila Karhunen