51 Viherrakentaminen / Landscape Gardening

Viherrakentamisen ammattilaiset rakentavat, hoitavat ja uudistavat pihoja, puistoja, tie- ja katuympäristöjä sekä golf- ja urheilunurmikoita. Kilpailussa viherrakentaminen on parilaji.

Kilpailija Wilhelmiina Saarijärvi

SASKY koulutuskuntayhtymä

Opiskelen SASKY koulutuskuntayhtymän Vammalan ammattikoulussa kivirakentajan perustutkintoa. Aikaisemmin olen suorittanut puutarhatalouden perustutkinnon.

Aiempaa kisakokemusta minulla on Taitajasta, jonka semifinaaleihin olen osallistunut vuodesta 2017 alkaen vuosittain. Kisakokemusta löytyy myös Venäjällä käydystä WorldSkills-kilpailusta, jossa saavutin parini kanssa diplomin keskiarvoa paremmasta suorituksesta.

Kilpailuissa kiehtoo eniten se, ettei valmistautumisesta huolimatta voi etukäteen sanoa, kuinka hyvin annetusta tehtävästä lopulta suoriutuu. Kilpailutehtävän saamme tietää vasta kisapaikalla.

Valmistaudun kilpailuun harjoittelemalla koulullani kiviasentamista sekä osallistumalla harjoituskilpailuihin ulkomailla. Lähden myös Alankomaihin parin kuukauden työharjoittelujaksolle.

Omassa lajissani parasta on oman kädenjäljen näkeminen sekä fyysinen haastavuus. Se, että työn tekemisen jälkeen tuntee, että jotain on tehty. Kilpailut ovat myös hyvä keino edistää omaa ammattiosaamista ja tuoda nimeä esille alan yrityksille.

Kisamatkalta odotan onnistunutta reissua sekä mukavaa ja toimivaa tiimihenkeä koko joukkueelta.

Vapaa-aikaani kuuluu kasvit ja puutarhatyöt vanhempien omakotitalon puutarhassa, jossa olen pienestä pitäen saanut toteuttaa itseäni. Mottoni on: “Tuloksia saarakseen täytyy olla oma ittensä”.

Kilpailija Miikka Kääntä

Omnia

Työskentelen Omniassa puutarha-alan ohjaajana ja avustan opetuksessa. Teen myös tuntiopettajan töitä opettaen viheralueiden puutöitä, eli esimerkiksi terassien rakentamista. Olen valmistunut viherrakentajaksi Omniasta 2017.

Aiempaa kisakokemusta minulla on Taitaja-kilpailuista (3. sija vuonna 2015 ja 2. sija vuonna 2017), Virossa Räpinan puutarhakoulun kutsukilpailusta (3. sija vuonna 2016 ja 1. sija vuonna 2017) sekä WorldSkills-kilpailusta (12. sija ja tunnustus keskiarvoa paremmasta suorituksesta vuonna 2017).  Olen osallistunut myös Kiinan Huangshanissa järjestettyyn harjoituskilpailuun (5. sija vuonna 2018) sekä Pietarin alueen mestaruuskilpailuun (2019).

Haluan kehittää itseäni ammatillisesti, mihin kilpaileminen on hyvä keino. Tavoitteena on ehdottomasti kilpailun voitto. Matkalta odotan uusien ystävyyksien syntymistä sekä verkostoitumista eri maiden ammattilaisten kanssa. Parini Wilhelmiinan kanssa on sovittu, että häviämään ei lähdetä!

Valmentaudun kilpailuun osallistumalla oman alani tapahtumiin, kilpailuleireille ja harjoituskilpailuihin Suomessa ja ulkomailla.

Parasta ammatissani on se, että töitä saa tehdä käsillä sekä se, että työssä saa ratkaista erilaisia ongelmia. On palkitsevaa, kun työn lopputuloksen näkee välittömästi.

Varapääekspertti Thomas Vasenius

Omnia

Viherrakentamisen ekspertti ja lajipäällikkö on Thomas Vasenius Omniasta. Ekspertti toimii lajin asiantuntijana ja tuomarina EuroSkills Graz 2020 -kilpailussa ja siihen valmistauduttaessa. Lajipäällikkö kehittää ja koordinoi lajin toimintaa Suomessa.

TUKIJAT