40 Graafinen suunnittelu /
Graphic Designer

Graafisen suunnittelijan työssä luovuus yhdistyy tekniseen osaamiseen. Yksittäisen tuotteen ulkoasun suunnittelun lisäksi hän voi toteuttaa esimerkiksi kokonaisen mainoskampanjan visuaalisen ilmeen ja -linjan. Lajissa kilpaillaan kaksi- ja kolmiulotteisten tuotteiden, kuten postikorttien, esitteiden, julisteiden ja pakkausten toteutuksessa.

Kilpailija Henriikka Silvennoinen

Gradia

Valmistuin painotuotannon assistentiksi ja ylioppilaaksi keväällä 2018 Gradiasta ja jatkoin sieltä suoraan graafisen muotoilun opintoihin Kaakkois-Suomen ammattikorkeakouluun Kouvolaan.

Osallistuin Taitaja2018-kilpailuun ja sijoituin siellä kolmanneksi painotuotteen suunnittelussa. Pelkästään nämä kisat antoivat minulle paljon, enkä malta odottaa mitä kaikkea tuleva kisamatka tuo tullessaan.

Olen seurannut ystäväni matkaa EuroSkills- ja WorldSkills-kilpailuissa ja halusin päästä kokemaan sen kaiken myös itse. Rakastan oppia uutta, haluan kehittää omaa ammattitaitoani sekä kasvaa ihmisenä tämän matkan aikana.

Ennen kilpailua tulen keskittymään vahvasti valmentautumiseen. Kouluhommat tukevat valmentautumista ja toisin päin. Suunnitelmana olisi mennä ainakin kuukaudeksi Jyväskylään treenaamaan. Ajattelin myös muun valmentautumisen ohella hamuta paljon mielenkiintoisia kirjoja koulun kirjastosta ja ammentaa niistä mahdollisimman paljon tietoa.

Omassa ammatissani parasta on töiden monipuolisuus ja luovuus. Tuntuu hienolta nähdä oma jälki valmiissa tuotteissa tai vaikkapa lehden sivuilla. Olen toteuttanut muun muassa Kouvolan kansalaisopiston 100-vuotisjuhalvuoden runokirjan kuvituksen.

On mielenkiintoista, kuinka merkittävästi graafinen suunnittelu vaikuttaa elämäämme esimerkiksi arkielämän tasolla. Esimerkiksi tuotteiden ulkonäkö vaikuttaa hyvin paljon kuluttajien ostopäätöksiin. Minulle on tärkeää, että tulevaisuudessa pääsen myös itse toimimaan vaikuttajana.

Tulevassa EuroSkills-kilpailussa pyrin parhaaseen mahdolliseen kilpailusuoritukseen ja olisi hienoa, jos se veisi mitalisijoihin. Miten ikinä tämä matka päättyykään, se tulee antamaan minulle varmasti huimasti eväitä tulevaisuuteen.

Vapaa-ajallani käyn treenaamassa salilla ja pyörähtelemässä kansantanssiharjoituksissa. Urheilu on suuressa osassa elämääni. Se toimii vahvana ulospääsyreittinä, kun kouluhommat tai muu stressi meinaa painaa päälle.

Olen iloinen ja energinen persoona ja tykkään viettää aikaa ystävieni kanssa. Yritän joka päivä muistaa nauttia elämästä ja pysyä positiivisena. Voisikin sanoa, että pyrin säilyttämään sisälläni vielä osan lapsen huolettomasta ja iloisesta elämänasenteesta ja jakaa sitä myös muille. Elämää ei pidä ottaa liian vakavasti!

Ekspertti Minna Alanko-Pirinen

Tampereen seudun ammattiopisto Tredu

Ekspertti toimii lajin asiantuntijana ja tuomarina EuroSkills Graz 2020 -kilpailussa ja siihen valmistauduttaessa.

Valmennustiimiin kuuluu myös valmentaja ja lajipäällikkö Vesa Iltola (Gradia), joka kehittää ja koordinoi lajin toimintaa Suomessa.

Tukijat