D1 CNC-sorvaus / CNC Turning

Koneistaja valmistaa metallista tai muista koneistettavista materiaaleista kappaleita ja osia erilaisten työstömenetelmien avulla. Osia valmistetaan tietokoneohjatulla sorvilla ja koneistuskeskuksella.

Kilpailija Niko Mähönen

Savon ammattiopisto

Työskentelen SK-Tools-koneistamolla Sorsakoskella. Olen valmistunut koneistajaksi Savon ammattiopistosta, jossa suoritin kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon.

Aiempaa kisakokemusta minulla on ammattitaidon SM-kilpailu Taitajasta 2018 ja MM-kilpailu WorldSkillsista 2019. Taitaja-kilpailussa saavutin hopeamitalin.

Kansainvälisellä tasolla kilpailleena tiedän jo suurin piirtein, mitä EuroSkills-kilpailulta odottaa. Pidän kilpailemisesta; se antaa uusia, hienoja kokemuksia ja oppeja. Kilpaileminen ja harjoittelu ovat tehokas keino kehittyä omalla alalla.

Valmentaudun kilpailuun tekemällä alan töitä sekä harjoittelemalla CAD- ja CAM-ohjelmien käyttöä.

Omassa alassani on parasta sen monipuolisuus ja mielenkiintoisuus. Itse työssä on hienoa nähdä oman käden jälki kappaleita työstäessä.

Kilpailussa vahvuuteni on ohjelmointipuoli sekä rauhallinen luonteeni. Pystyn keskittymään tekemiseen paineista huolimatta.

Ekspertti Pasi Niemelä

OSAO

Ekspertti toimii lajin asiantuntijana ja tuomarina EuroSkills Graz 2020 -kilpailussa ja siihen valmistauduttaessa.

Valmennustiimiin kuuluu myös lajipäällikkö Veli-Matti Hauta (Vamia), joka kehittää ja koordinoi lajin toimintaa Suomessa.

Tukijat