Skip to main content

06 CNC-sorvaus / CNC Turning

CNC-sorvauksessa kilpailija tuottaa piirustusten mukaisia metalliosia CNC-työstökeskuksen avulla. Valmiita tuotteita käytetään usein osana monimutkaisia koneita. Kilpailija tuntee hyvin käyttämänsä materiaalit ja varmistaa, että valmiin kappaleen mitat vastaavat millintarkasti annettuja ohjeistuksia.

Kilpailija Hannu Helve

Laji: CNC-sorvaus

Taustataho: Savon ammattiopisto

TikTok: @theworldskillsmachinist

Kilpailuaika ja -paikka: 10.–15.10.2022 Leonburg, Saksa

"Työskentelen tällä hetkellä oppisopimuksella Hydroline Oy:ssä. Suoritan samalla tuotantotekniikan ammattitutkintoa, koneistuksen osaamisalaa. Aikaisemmin olen suorittanut koneistuksen perustutkinnon (nykyisin kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto).

Aiempaa kisakokemusta minulla on Taitaja2020-kilpailusta, jossa pääsin semifinaalista jatkoon, mutta finaali harmillisesti peruuntui. Lähdin mukaan WorldSkills-kilpailuun, sillä tämä on viimeinen mahdollisuus itselleni osallistua. Aiemmat kisamahdollisuudet ovat jääneet syystä tai toisesta kesken.

Valmistaudun kilpailuun mahdollisuuksien mukaan työpaikalla sekä oppilaitoksessani käytännön harjoituksia tehden.

Lajissani on parasta se, että siinä pääsee tekemään lähes mitä vain, ainoastaan taivas on rajana. Olen hyvin kiinnostunut metallialasta kokonaisuudessaan.

Vapaa-ajalla minulta löytyy harrastuksia laidasta laitaan. Tykkään monenlaisesta tekemisestä ja minut voikin löytää vaikka ulkojäiltä tai hitsipillin äärestä."

Ekspertti Jukka Marttinen

Laji: CNC-sorvaus

Taustataho: Savon ammattiopisto

Ekspertti toimii lajin asiantuntijana ja tuomarina kilpailussa ja siihen valmistauduttaessa.

Lisäksi valmennustiimiin kuuluu Skills-lajipäällikkö Veli-Matti Hauta (Vamia), joka kehittää ja koordinoi lajin toimintaa Suomessa, sekä Skills-huippuvalmentaja Jari Tuhkanen (Savon ammattiopisto).

Tukijat