Taitajien Taitaja 2019 Emilia Pääkkönen lähti kilpailuihin haastamaan itseään

Automaalari ja Taitajien Taitaja 2019 Emilia Pääkkönen on todellinen kilpailukonkari. Taitaja9-kilpailuun osallistuminen vuosia sitten yläkoululaisena, hopeamitali Taitaja2018-kilpailussa Tampereella, kultamitali ja Taitajien Taitajan titteli Taitaja2019 Joensuussa. Suomen kilpailut käytyä odottaa nuorta automaalaria vielä ammattitaidon MM-kilpailu WorldSkills elokuussa 2019 Venäjällä.

Automaalarin perustutkinnon 2,5 vuodessa Riveria Joensuussa suorittaneelle Emilia Pääkköselle opiskelupaikan valinta 9.-luokalla oli kohtuullisen helppo. Muitakin aloja tuli mietittyä, mutta mieli palasi kuitenkin aina takaisin automaalauksen pariin. Autoalan opinnot Riveriassa lunastivat nuoren naisen odotukset.

– Parhaimpana asiana opinnoistani jäi mieleen luokkamme yhteishenki. Tykkäsin myös siitä, että opinnoissa ja töissä sai edetä omaan tahtiin. Tiesin, että opiskelu painottuu enemmän tekemiseen kuin luokassa istumiseen, mutta yllätyin kuitenkin, kuinka paljon saimme tehdä itse heti alusta lähtien.

Taitaja opetti paineensietokykyä

Ammattitaidon SM-kilpailu Taitajaan Emilia osallistui ensimmäistä kertaa toisena opiskeluvuonnaan. Taitaja2018-kilpailussa Emilia saavutti hopeaa ja seuraavana vuonna Joensuussa mitali kirkastui kultaan.

– Lähdin mukaan kilpailuihin, sillä halusin nähdä, kuinka hyvin pärjään ja millä tasolla oma ammattitaitoni on. Samalla halusin päästä haastamaan itseäni ja oppia siten uutta.

– Parasta kilpailemisessa on oman mukavuusalueen ulkopuolelle meneminen sekä valmentautuessa että itse kilpailussa. Kilpailupäivän jälkeinen tunne on mahtava, kun tietää antaneensa kaikkensa.

Kilpailuissa opituista taidoista on ollut hyötyä myös työelämässä.

– Olen huomannut, että ajankäytön suunnittelusta ja paineensietokyvystä on ollut hyötyä työssä kuin työssä.

Kiveniskumassaa ja värikoodeja

Emilia teki paljon töitä sekä omalla alallaan että muissa työpaikoissa jo ennen valmistumistaan. Hän suoritti työssäoppimisjaksoja ensimmäisestä opiskeluvuodestaan lähtien, yhtenä paikkana oli muun muassa EvoBus:n tehdas Saksassa. Tällä hetkellä työpaikka löytyy K-Caaralta.

– Töissäni teen vauriokorjauksia sekä maalaan sekä uusia että vanhoja auton irto-osia. Työhön kuuluu paljon erilaisia vaiheita. Teen ensin pohjatyöt, eli pesen, hion, kittaan, ruiskutan kiveniskumassan, vedän saumamassoja ja ruiskutan hiomavärit ja pohjavärit. Suojaan maalattavan osan, etsin oikean värisävyn ja sekoitan värit. Vasta tämän jälkeen tapahtuu auton tai sen osan maalaus ja lakkaus. Uunituksen jälkeen poistan vielä roskat tai kiillotan häivytysrajan.

Eniten työelämältä Emilia toivoikin sitä, että saisi vietyä työprosessit alusta loppuun vain tiettyjen työvaiheiden harjoittelun sijaan. Työelämässä ovat myös omat rutiinit vahvistuneet.

– Itselleni mieluisin maalattava osa on uusi puskuri. Se ei ole helppo, mutta ei kovin vaikeakaan. Se on nopea, mutta maalatessa pitää kuitenkin keskittyä. Puskurista riippuen niissä voi olla erilaisia koloja, muotoja ja teräviä kantteja. Itselleni mieluisimmat työvaiheet ovat värin teko, maalaaminen ja suojaaminen.

Ammatilliseksi vahvuudekseen Emilia kertoo sen, että hänellä on halu oppia jatkuvasti uutta ja kehittää omaa työskentelyään. Tuotteet muuttuvat jatkuvasti, joten maaleissa ja työmenetelmissä löytyy aina opeteltavaa. Kehityskohteekseen Emilia mainitsee, että hän voisi olla entistä itsevarmempi omasta työstään.

– Sellaisina päivinä kun tuntuu ettei mikään onnistu, pitäisi muistaa, että virheitä sattuu kaikille.

Maalausta maailman huipulla

Taitaja2019-kilpailun päättäjäisissä Emilia jännitti tuloksia muiden kilpailijoiden kanssa. Mitä mahtoi jo kertaalleen mitalisijalle päässeen kilpailijan mielessä liikkua, kun tulokset julkistettiin?

– Totta kai kultamitali tuntui hyvältä, kun edellisenä vuonna tuli hopeaa. Nyt voin taputtaa itseäni olalle ja olla tyytyväinen, kun tulosta on tullut. Taitajien Taitajan julkistuksessa tuli erityisen otettu olo, sillä en itsekään ajatellut oman valintani olevan mahdollinen. Olimme juuri nauraneet töissä, etteivät automaalarit, peltisepät tai asentajat ole saaneet palkintoa hetkeen. Pitihän se oma valinta sitten osua juuri samaan saumaan!

Suomen kilpailut koettua koittaa elokuussa 2019 lähtö Venäjälle ammattitaidon MM-kilpailu WorldSkillsiin. WorldSkills-kilpailussa Emilia on osa Suomen ammattitaitomaajoukkuetta, johon kuuluu 27 oman alansa huippuosaajaa.

– Tuleva kilpailu jännittää vähän, mutta odotan koitosta kuitenkin positiivisin mielin. Lähden hakemaan kilpailusta ennen kaikkea uusia kokemuksia!

Taitaja-kilpailun jury on vuodesta 2002 alkaen valinnut kilpailijoiden joukosta Taitajien Taitajan. Säännöissä todetaan valinnan kriteereistä seuraavasti: "Taitajien Taitaja on oman lajinsa paras kilpailija. Hän on ylpeä omasta osaamisestaan ja omasta ammatistaan sekä ammatillisesta koulutuksesta. Hän on luonteeltaan positiivinen ja ulospäin suuntautunut, hyvä oman lajinsa sekä ammatillisen koulutuksen edustaja. Taitajien Taitaja on halukas ja kyvykäs toimimaan oman ammattialansa ja koko ammatillisen koulutuksen edustajana." Taitajien Taitajat löydät sivulta Taitaja kautta aikojen.

 • slide

  Emilia Pääkkönen kilpaili Taitaja2019-kilpailussa Joensuussa lajinaan automaalaus. Kuva: Jyrki Repo

 • slide

  Emilia Pääkkönen kilpaili Taitaja2019-kilpailussa Joensuussa lajinaan automaalaus. Kuva: Irma Lehikoinen

 • slide

  Taitajien Taitaja 2019 Emilia Pääkkönen sai palkinnoksi tuliterän Nissan Qashqain. Kuva: Riikka Hurri

 • slide

  Automaalauksen kultamitalisti 2019, Emilia Pääkkönen. Kuva: Irma Lehikoinen

 • slide

  Seuraavaksi Emilia osallistuu ammattitaidon MM-kilpailu WorldSkillsiin osana Suomen ammattitaitomaajoukkuetta, johon kuuluu 27 nuorta huippuosaajaa.