Skip to main content

Suomesta 24 nuorta huippuosaajaa kilpailemaan ammattitaidon EM-titteleistä – "Kilpailemiseen jää koukkuun"

Mediatiedote 20.2.2020

Ammattitaidon EM-kilpailu EuroSkills käydään syyskuussa 2020 Itävallassa. Suomesta matkaan lähtee 24 nuoren huippuosaajan ammattitaitomaajoukkue, jonka jäsenistä jokainen edustaa kilpailussa omaa ammattialaansa. Nämä huippuosaajat suuntaavat kilpailuun motivoituneina ja valmiina voittoon.

Itävallan Grazissa 16.–20.9.2020 järjestettävä kilpailu on järjestyksessään seitsemäs EuroSkills-kilpailu. Kilpailu alkaa avajaisilla, joita seuraa kolme kilpailupäivää. Neljäntenä päivänä on vuorossa palkintojenjako ja päättäjäiset. Kilpailijat saavat tietää sijoituksensa vasta päättäjäisissä.

Kolmen kilpailupäivän aikana tehdään lajista riippuen joko useita pieniä tehtäviä ja töitä tai yksi isompi työ. Esimerkiksi hiusmuotoilussa tehdään useita värjäys- ja leikkaustöitä. Sen sijaan huonekalupuuseppä valmistaa päivien aikana yhden huonekalun.

Joukkueen valmentaa ja lähettää Skills Finland yhteistyökumppaneineen. Kilpailijat valmentautuvat omissa oppilaitoksissaan ja työpaikoillaan. Joukkueen kilpailijat on valittu karsintakilpailuin ja monilla on kilpailutaustaa Taitajasta tai kansainvälisistä WorldSkills-kilpailuista.

Yksi aiemmin WorldSkillsissä kilpaillleista on Tampereen seudun ammattiopistosta Tredusta valmistunut laborantti Pinja Harakkamäki, joka saavutti viime vuonna hopeamitalin WorldSkills Kazan -kilpailussa. 

– Kilpailemiseen jää koukkuun. Tykkään haastaa itseäni ja oppia uusia asioita. On myös aina mielenkiintoista tutustua uusiin ihmisiin, oppia uusia tekniikoita ja nähdä, miten oman alan työtehtäviä tehdään muissa maissa, Pinja sanoo.

Kilpailuun osallistuu myös Keudasta valmistunut järvenpääläinen kokki Tommi Karvonen. Opinnot kohti ylioppilastutkintoa jatkuvat vielä samaan aikaan EuroSkills-valmennuksen kanssa.

– Parasta kilpailemisessa on itsensä ylittäminen ja onnistumisen tunteet. Se tunne, kun huomaa kisa-ajan loputtua, että kaikki on hoidettu. Vaikka ennen kisasuoritusta jännittää, kun pääsee työhön kiinni, niin työn imu, flow, vie mukanaan, Tommi hehkuttaa.

EuroSkills Graz 2020

Ammattitaidon EM-kilpailu EuroSkills järjestetään joka toinen vuosi eri puolilla Eurooppaa. Seuraavan kerran kilpailu käydään 16.–20.9.2020 Itävallan Grazissa. Kilpailuun osallistuu 650 nuorta ammattiosaajaa 30:sta Euroopan maasta. Lajeja kilpailussa on 45, ja Suomi osallistuu 22 lajiin. Suomen 24 hengen joukkueeseen on valittu motivoituneimmat ja osaavimmat ammattilaiset karsintakilpailujen kautta.

Suomi on osallistunut EuroSkills-kilpailuun sen alusta lähtien, vuodesta 2008. Suomalaiset ovat menestyneet kilpailussa hyvin, ja vuosien aikana kotiin onkin tuotu yhteensä 82 mitalia. Suomen joukkueen lähettää matkaan Skills Finland ry yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa.

Lisätietoja

Katja Katajamäki
viestintäpäällikkö
katja.katajamaki@skillsfinland.fi
040 732 0691