Suomen ammattitaitomaajoukkue Taitajassa

Ammattitaidon SM-kilpailu Taitaja2019 järjestetään 20.–23. Joensuussa. Kilpailussa lähes 400 nuorta taistelee ammattitaidon suomenmestaruuksista yli 40 lajissa. Mukana kilpailussa on myös useita Suomen ammattitaitomaajoukkueen edustajia. 27 nuoresta ammattilaisesta koostuva maajoukkue suuntaa elokuussa 2019 ammattitaidon MM-kilpailu WorldSkillsiin Venäjälle. Taitajassa kilpaileminen tai tuomarin roolissa oleminen on osa monen kilpailijan valmentautumista.

Kilpailussa Juhana Pitkälä (putkiasennus), Veikko Tahvanainen (viherrakentaminen), Emilia Pääkkönen (automaalaus) ja Heikki Miinalainen (verkkosivujen tuottaminen) ovat kilpailussa mukana varsinaisina Taitaja-kilpailijoina.

Eemil Ahonen (informaatioteknologia), Katariina Komulainen (painotekniikka), Aleksi Mastosalo (autokorinkorjaus), Joonatan Kivelä (elektroniikka), Reetta Härkönen (maalaus ja tapetointi), Eemeli Polvela (huonekalupuuseppä), Maria Yrjölä (floristiikka), Tiia Mökkönen (hiusmuotoilu), Suvi Minkkinen (ravintolapalvelu), Paula Hurme (viherrakentaminen), Atte Karppinen (graafinen suunnittelu), Valtteri Soininen (teräsrakennetyöt) ja Antti Rossi (tehdaskunnossapito) toimivat kilpailussa joko tuomareina tai vieraskilpailijoina.

Kilpailemista valmentautumiskeinona suosittelee myös Skills Finlandin huippuvalmennuspäällikkö Teija Ripattila.

– WorldSkills on korkean tason kilpailu, johon valmentautuminen koostuu tekniikkaharjoitusten lisäksi myös aidoista kilpailutilanteista. Kilpailuun treenaaminen kilpailemalla on yksi parhaita keinoja valmentautua. Usein vasta kilpailutilanteessa huomaa asioita, joihin täytyy valmentautumisessa vielä keskittyä. Työskentely paineen alla aikaa vastaan ohikulkijoiden ja tuomareiden seuratessa suoritusta kehittää kilpailijaa valtavasti. Myös tuomarina toimiminen avaa kilpailijoille usein uusia näkökulmia arvioinnista ja pisteytyksestä omaa suoritusta varten. Monet kilpailijat vierailevat Taitajan lisäksi myös muiden maiden kansallisissa kilpailuissa ja järjestävät niitä maiden välillä myös itse. Kilpailemaan oppii vain kilpailemalla, Ripattila linjaa.

WorldSkills on joka toinen vuosi järjestettävä nuorten ammattitaitokilpailu, joka järjestetään seuraavan kerran Kazanissa, Venäjällä 22.–27.8.2019. WorldSkills on mittaluokaltaan massiivinen ammatillisen koulutuksen tapahtuma, jossa kilpailee tänä vuonna noin 1500 nuorta ympäri maailman kaikkiaan 56 eri lajissa. Suomen 27 nuorta kilpailijaa osallistuvat kilpailussa 25 lajiin.