Skip to main content

Maajoukkue matkalla kohti WorldSkills Shanghai 2022 -kilpailua

Suomen ammattitaitomaajoukkue jatkaa valmentautumistaan kohti ammattitaidon MM-kilpailua.

suomenliput_1280px.jpg

Suomen maajoukkue WorldSkills Shanghai 2022 -kilpailuun valittiin viime syksynä. Kilpailijat karsittiin joukkueeseen lajipäälliköiden järjestämien karsintakilpailujen kautta ja ekspertit valittiin hakemusten perusteella.

Shanghaissa järjestettävä WorldSkills-kilpailu oli alun perin suunniteltu järjestettäväksi jo vuonna 2021. Maailmanlaajuisen koronapandemian vuoksi kilpailua kuitenkin siirrettiin vuodella eteenpäin, lokakuulle 2022.

Epävarmuutta aiheuttaneen koronatilanteen vuoksi myös Suomen osallistumista kilpailuun punnittiin. Skills Finlandin hallitus keskusteli Suomen osallistumisesta vielä 17.3.2022 kokouksessaan ja päätti, että joukkue lähtee kilpailuun. Päätöksessä kuultiin joukkuetta, taustatahoina toimivia koulutuksen järjestäjiä, WorldSkills Internationalia ja kisajärjestäjää.

WorldSkills Shanghai 2022 -tapahtuma järjestetään Kiinassa 12.–17.10.2022. Kilpailu järjestetään erityisin koronavarotoimin. Joukkue elää Shanghaissa niin sanotussa kuplassa, jossa kontaktit ulkomaailmaan ovat rajoitettuja. Myös Suomesta lähtevä delegaatio on tavallista pienempi, eikä Kiinaan pääse matkustamaan niin sanottuna kisaturistina. Paikallisen yleisön osallistuminen tapahtumaan on vielä epävarmaa.

Valmennusta joukkueena ja lajikohtaisesti

Kilpailijat ja ekspertit kokoontuvat ensimmäistä kertaa yhteiselle maajoukkueleirille 30.3.2022. Ensimmäinen leiri järjestetään etänä, mutta huhtikuussa kokoonnutaan jo kasvotusten Helsinkiin.

Maajoukkueleirejä järjestetään ennen lokakuussa järjestettävää kilpailua yhteensä kahdeksan kertaa, sekä etänä että kasvotusten. Maajoukkueleireillä joukkue saa tärkeää tietoa kilpailuun osallistumisesta sekä jäsenet pääsevät tutustumaan toisiinsa ja valmentautumaan tiiminä. Yksi leireistä järjestetään Taitaja2022-tapahtumassa, johon koko joukkue osallistuu kartuttaakseen kisakokemusta ennen WorldSkills-kilpailua.

Varsinainen lajikohtainen valmennus tapahtuu kunkin lajin valmennusringissä, johon kuuluu kilpailijan ja tuomarina toimivan ekspertin lisäksi myös lajipäällikkö ja valmentajat.

Maajoukkue lähetetään matkaan syyskuussa virallisessa lähettämistilaisuudessa ja palkitaan marraskuussa palkitsemistilaisuudessa opetusministerin johdolla.

Maajoukkueen verkkosivut avataan huhtikuussa

Tiedotamme maajoukkueen matkasta Skills Finlandin verkkosivuilla ja sosiaalisessa mediassa kisataipaleen kuluessa. Skills Finlandin somekanavien lisäksi joukkuetta voi seurata ammattitaitomaajoukkueen virallisella Facebook-sivulla Suomen ammattitaitomaajoukkue Team Finland.

Ammattitaitomaajoukkue esitellään maajoukkueen verkkosivulla skillsfinland.fi/maajoukkue huhtikuun kuluessa. Sivuilla esitellään kaikki Suomen kilpailijat ja lajit, joihin Suomi osallistuu.

Lisätietoa

Huippuvalmennuspäällikkö ja joukkueenjohtaja Teija Ripattila, teija.ripattila@skillsfinland.fi, 040 455 2020

Suomen kilpailijat, WorldSkills Shanghai 2022 (pdf)

Suomen ekspertit, WorldSkills Shanghai 2022 (pdf)