EuroSkills-karsinnat testaavat monipuolisia taitoja

Suomen ammattitaitomaajoukkue suuntaa 16.–20.9.2020 EuroSkills-kilpailuun Itävallan Graziin. Ammattitaidon EM-kilpailu EuroSkills järjestetään joka toinen vuosi. Kilpailussa yli 500 nuorta huippuosaajaa kilpailee oman alansa EM-mitaleista.

Kilpailijat joukkueeseen valitaan karsintakilpailuilla, jotka järjestää kunkin lajin lajipäällikkö. Karsinnoissa mitataan kilpailijoiden ammatillista taitotasoa. Lisäksi EM-tasolla kilpaileminen vaatii kielitaitoa, motivaatiota ja yhteistyökykytaitoja.

Karsintakilpailut käydään syksyn aikana, ja Suomen ammattitaitomaajoukkue 2020 julkistetaan joulukuussa 2019. Kilpailijoiden lisäksi Suomesta lähtee matkaan eksperttejä, jotka toimivat kilpailussa alan asiantuntijoina ja tuomareina. Ekspertit on valittu aiemmin syksyllä hakemusten perusteella.

 • slide

  Kokkilajin karsinnan voitti Tommi Karvonen Keudasta. Kuvassa hän valmistaa fileen Wellingtonin tapaan.

 • slide

  Asiakaspalvelu ja myynti -lajin karsinta järjestettiin Business College Helsingissä. Kilpailijoiden tehtävänä oli luonnonkosmetiikan myyminen. Tehtävä sisälsi muun muassa tuotteiden järjestelyä ja erilaisia asiakaspalvelutilanteita. Tehtävään oli aikaa 25 minuuttia ja se suoritettiin englanniksi.

 • slide

  Muoti ja vaatetus -lajin karsintatehtävänä oli ommella liivi. Lisäksi arvioitiin kilpailijoiden toimittamat ennakkotehtävät ja haastateltiin kilpailijat sekä suomeksi että englanniksi.

 • slide

  Lajipäällikkö Katja Anttila arvioi ennakkohtehtäviä muoti ja vaatetus -lajissa.

 • slide

  Hiusmuotoilussa oli kolme tehtävää; häänuttura, miesten hiusten leikkaus sekä naisten kampaus pitkille hiuksille. Kaikki tehtävät suoritettiin live-malleille. Lisäksi kilpailijat haastateltiin englanniksi yksittäin ja ryhmässä. Stadin ammatti- ja aikuisopistossa järjestetty karsinta herätti kiinnostusta myös ohikulkevissa opiskelijoissa.