Skip to main content

EuroSkills Graz 2021 järjestetään poikkeusoloissa koronan keskellä

Itävallan Grazissa syyskuun lopulla järjestettävä EuroSkills-kilpailu on muuttunut alkuperäisistä suunnitelmista. Suomen joukkue ei osallistu kilpailuun.

ES2021_Graz_1200px.jpg

EuroSkills Graz 2021 -kilpailu järjestetään Itävallassa 22.–26.9.2021. Alun perin syyskuulle 2020 suunnitellun kilpailun ajankohtaa on muutettu kahdesti; ensin se siirrettiin tammikuulle ja sitten syyskuulle 2021. Kilpailuun osallistuu 310 kilpailijaa 19 WorldSkills Europen jäsenmaasta. Useat maat ovat peruneet osallistumisensa epävarman tilanteen vuoksi. Itävalta pyrkii kuitenkin järjestämään tapahtuman mahdollisimman turvallisesti ottaen huomioon viranomaisten terveysturvallisuusohjeet. Myös vierailijoilta vaaditaan ennakkorekisteröityminen, ja paikan päälle pääsee kerrallaan vain tietty määrä yleisöä.

Skills Finlandin hallitus päätti kokouksessaan 9.9.2020, että Suomi ei osallistu kilpailuun. Päätöstä valmisteltaessa kuultiin niitä koulutuksen järjestäjiä, jotka olivat lähettämässä kilpailuun kilpailijoita tai eksperttejä. Päätös on edelleen voimassa, eikä Suomesta osallistu kilpailijoita tai eksperttejä EuroSkills 2021 -kilpailuun.

Grazin tapahtumaan osallistuu kuitenkin joitakin suomalaisia, vaikka maajoukkue ei matkaan lähdekään. Kyseiset henkilöt eivät siis edusta maajoukkuetta tai Skills Finlandia, vaan ovat taustaorganisaationsa lähettämiä.

  • Skills Finlandin huippuvalmennuspäällikkö Teija Ripattila osallistuu WorldSkills Europen (WSE) hallituksen jäsenenä. Teija on hallituksen jäsen vuodesta 2014 alkaen ja kausi jatkuu ensi kesäkuuhun yleiskokoukseen.
  • Skills Finlandin toimistonhoitaja Maria Atzmon osallistuu WorldSkills Europen sihteeristön työntekijänä. Hän tekee säännöllisesti osittaista työaikaa WSE:lle.
  • WSE on kutsunut Tommi Backmanin toimimaan Industrial Mechanics -näytöslajin pääeksperttinä, koska hän on lajin pääekspertti Shanghain WorldSkills-kilpailussa syksyllä 2022. Tommi edustaa työnantajaansa Koulutuskeskus Salpausta.
  • Tapio Kattainen ja Margit Tennosaar työskentelevät kilpailussa Skill Advisoreina WSE:n kutsumina ja edustavat työnantajaansa Business College Helsinkiä.

Kisatapahtumia voi seurata verkossa osoitteessa euroskills2021.com ja somessa tunnisteilla #euroskills2021 #weareskills.