Skip to main content

Erityisellä tuella kaikille mahdollisuus oman huippuosaamisen tavoitteluun

Erityisen tuen tarve opintoihin ei estä huippuosaajaksi kehittymistä. Jokainen voi edetä henkilökohtaista polkuaan. Taitaja2021-tapahtuman avajaisten ja päättäjäisten juontaja Ville Köngäs ei ole antanut sokeuden estää omien unelmiensa tavoittelua. TaitajaPLUS-lajeilla tuetaan erityistä tukea saavia opiskelijoita omien vahvuuksien löytämisessä.

Tiedote 19.5.2021

Ville_Köngäs_1280.png

Ville Köngäs juontotehtävissä Ilo Irti kesäterassilla 2020 -tapahtumassa. Kuva: Rami Ranta.

Ville Köngäs opiskelee ensimmäistä vuotta Ammattiopisto Lappian Pop & Jazz Konservatoriossa. Syntymästään asti sokea nuori mies ei ole antanut asian hidastaa itseään harrastuksissa tai missään muussakaan asiassa. Opiskelussa ei tule vastaan ongelmia, kun opetusta voidaan tarvittaessa henkilökohtaistaa.

−Kannattaa ehdottomasti hakea opiskelemaan sitä, mikä tuntuu omalta jutulta. Itselleni se oli musiikki. Tarvitsen välillä opinnoissani henkilökohtaisia ratkaisuja. Täytyy nostaa hattua opettajille siitä, miten he ovat heti ottaneet selvää asioista ja järjestäneet kaiken. Esimerkiksi pistenuottien käyttämiseen minulle on hankittu etäopetusta oppilaitoksen ulkopuolelta, Köngäs kertoo.

Ilmoituksen Taitaja-tapahtuman avajaisten ja päättäjäisten hausta Köngäs huomasi oppilaitoksen intrassa ja päätti heti hakea.

−Olen esiintynyt paljon livenä oman bändin kanssa, mutta tämä on ensimmäinen monikameratuotanto, jossa olen mukana. Halusin myös päästä esiintymään ruotsiksi, ja sillä tavalla hyödyntää kielitaitoani, jonka hankin opiskellessani pari vuotta Haaparannassa, sanoo Köngäs.

TaitajaPLUS-lajit kannustavat opiskelijoita löytämään vahvuutensa

TaitajaPLUS-lajit on suunnattu erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille. Liiketoimintalajin lajivastaavat Heidi Viertola ja Pirjo Huikuri Ammattiopisto Luovista toteavat, että yhdenvertaisuus näkyy omassa oppilaitoksessa monimuotoisuuden arvostamisena sekä saavutettavien ja opiskelijalähtöisten palvelujen ja toimintamallien toteutumisena. Opettajan tehtävänä on tukea opiskelijan matkaa.

−Tuemme opiskelijoita koko opintojen ajan löytämään omat vahvuutensa ja ottamaan osaamisensa käyttöön. Niiden avulla voimme auttaa heitä löytämään väylän täsmätyöhön ja hyvään elämään. Opiskelijoilla on yksilölliset suunnitelmat, joista he voivat viikkotasolla seurata opintojensa etenemistä. Näin opiskelijat ovat aktiivisia ja motivoituneita suunnittelemaan omaa tulevaisuuttaan ja työmahdollisuuksiaan, Viertola kertoo.

Taitaja-finaalissa Huikuri ja Viertola jännittävät myös omien opiskelijoidensa puolesta. Luovin opiskelija Olli Alasaarela kilpailee liiketoiminnan finaalissa, jossa on kuusi kilpailijaa.

−Hyvät asiakaspalvelutaidot ovat ehdottomasti oma vahvuuteni. Uskon, että finaalitehtävässä on hyötyä myös työkokemuksestani rautakaupassa, arvelee Alasaarela.

−TaitajaPLUS-lajit ovat erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille ainutlaatuinen mahdollisuus näyttää osaamistaan. Opiskelijat innostuvat kilpailuista. He haluavat osallistua ja harjoitella kohti huippuosaamista. Samalla TaitajaPLUS on todellinen näyteikkuna osoittaa omaa osaamistaan työelämälle. Tänä vuonna Taitaja-tapahtuman toteuttaminen julkisena livelähetyksenä tuo myös työelämälle hienon tilaisuuden seurata, millaisia kilpailutehtävät ovat ja nähdä kilpailijoiden suoritukset. Silloin oma kokemus voi muuttaa ennakkoasenteita, Huikuri toteaa.

P2Liiketoiminta Olli Alasaarela Luovi_1_1280.jpg

Olli Alasaarela suorittamassa kilpailutehtävää TaitajaPLUS Liiketoiminta -lajissa. Kuva: Samuel Kynkäänniemi, Luovi / Skills Finland.