Ammattitaitokilpailujen vuosi 2019 on vilkas ja eteenpäin katsova

Viime vuonna alkanut Skills Finlandin strategiatyö jatkuu. Koulutuksen järjestäjiä kuullaan strategiaan ja tulevaisuuteen liittyen Taitajan yhteydessä torstaina 23.5. klo 10-12 järjestettävässä tilaisuudessa. Kaikki Skills Finlandin jäsenet ja sidosryhmät ovat tervetulleita tilaisuuteen. Kutsu tarkempine ohjelmineen lähetetään kevään aikana. Uusi strategia, Skills Finland 2030, esitellään yhdistyksen varsinaisen kokouksen hyväksyttäväksi syyskuussa.

Taitajan kehittämistyössä edetään. Tänä vuonna uudistetaan lajivalikoima, konseptoidaan ohjauksen kokonaisuus, päivitetään organisaatio ja tehostetaan lajien johtamista sekä uudistetaan tapahtuman auditointi ja palautteen kerääminen. Uuden Taitaja-järjestämismallin mukaisesti seuraavat Taitaja-järjestäjät, Joensuu, Jyväskylä, Oulu ja Pori ovat jo aktiivisesti mukana kehittämistyössä. Uutta järjestämismallia kokeillaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa myös semifinaaleissa. Sopimusmenettelyn avulla pyritään varmistamaan semifinaalien entistä parempi alueellinen jakautuma.

Porin SuomiAreenaan osallistumisesta on jo kahtena vuonna saatu hyviä kokemuksia. Tulevana kesänä teemana on Tulevaisuuden osaaminen ja innovaatiot. Skills Finland esiintyy yhdessä useiden jäsentensä kanssa. Järjestämme keskustelutilaisuuden perjantaina 19.7. yhdessä Maa- ja Metsätaloustuottajain keskusliiton MTK:n, Suomen Opiskelija-Allianssi OSKU:n, Suomen Ammattiin Opiskelevien Liiton Sakin, Suomen lähi- ja perushoitajaliiton Superin, Teollisuusliiton ja Opetushallituksen kanssa. Lisäksi meillä on kansalaistoripaikka torstaina ja perjantaina 18.–19.7.

European Vocational Skills Weekin päätapahtuma järjestetään aina EU-puheenjohtajamaassa eli tänä syksynä Helsingissä. Olemme mukana muun muassa järjestämällä Euroopan ammatillisen koulutuksen pääjohtajille Taitaja9-kilpailun, jossa he pääsevät testaamaan omaa nokkeluuttaan ja näppäryyttään. Tavoitteena on tuoda esille kilpailutoimintaa ja sen roolia ammatillisen koulutuksen kehittämisessä.  

Vuonna 2021 avataan Shanghaissa WorldSkills-museo. Pääsemme kevään aikana kaivelemaan varastoja ja etsimään museoon lahjoitettavaksi esineitä Suomen WorldSkills-vuosien varrelta, erityisesti tietysti WorldSkills Helsinki 2005 -kilpailusta. Myös yksittäiset toimijat, esimerkiksi entiset kilpailijat ja ekspertit, voivat edelleen jakaa omia muistojaan tarinoiden muodossa. Jos olet kiinnostunut jakamaan tarinasi, voit välittää sen meidän kauttamme.

Taitaja2019 järjestetään Joensuussa 20.–23.5. Pohjoiskarjalalaiset ottivat vetovastuun ammatillisen koulutuksen suurtapahtumasta jo kolmatta kertaa. Tammi–helmikuun vaihteessa järjestettiin ensimmäistä kertaa Taitajan historiassa semifinaalit samalla viikolla. Taitaja2019-kilpailussa kokeillaan ensimmäistä kertaa järjestää puhdistuspalvelulaji ikärajattomana kilpailulajina. Tulevina vuosina kokeilu laajenee useampiinkin lajeihin.

Seuraava kansainvälinen kilpailu on WorldSkills Kazan 2019, joka käydään elokuussa Venäjällä. Suomen 27 kilpailijan joukkueen valmistautuminen on jo hyvässä vauhdissa. Ensimmäinen maajoukkueleiri on pidetty ja tulevina kuukausina osaavat kilpailijat ja ekspertit hioutuvat Suomen ammattitaitomaajoukkueeksi.  Kuluvan vuoden aikana käynnistyy myös joukkueen kokoaminen seuraavaan EuroSkills-kilpailuun, joka pidetään Itävallan Grazissa syksyllä 2020. Samalle vuodelle on alustavasti suunniteltu myös Abilympics-kilpailua, joka pidettäisiin Moskovassa.

Luvassa on työntäyteinen ja mielenkiintoinen vuosi 2019. Maailma muuttuu ja Skills-toiminta sen myötä. Kunnianhimoisena tavoitteenamme on, ei ainoastaan seurata muutoksia, vaan myös olla tekemässä niitä. Yhdessä tekemällä muutokset ovat mahdollisia.

Toiminnanjohtaja Eija Alhojärvi, Skills Finland