Skip to main content

Yrittäjyyden Taitaja-palkinto on arvokas lisä ansioluetteloon

Vuoden 2022 Yrittäjyyden Taitaja-palkinnon pokkasi TaitajaPLUS ravintola- ja cateringpalvelut -laji. Pokaalista mitteleminen nostatti positiivista kisahenkeä ja innoitti laittamaan kaiken peliin kilpailutehtävien suunnittelussa.

Yrittäjyys_1900.jpg

Yrittäjyyden Taitaja-palkinto myönnettiin TaitajaPLUS ravintola- ja cateringpalvelut -lajille Taitaja2022 Pori -kilpailussa. Yrittäjyyden teema näkyikin laajasti lajin tämänkertaisissa kilpailutehtävissä. Kilpailijat pääsivät muun muassa suunnittelemaan logollisen tuoteselosteen ja työstämään Instagram-postauksia, joita varten haastattelivat lajinsa yritysyhteistyökumppaneita.

Sosiaalinen media on tärkeä markkinointiväylä ravintola-alan yrityksille. Siitä huolimatta somen hyödyntäminen osana Taitajan kisatehtävää on vielä uutta. – Olemme ainakin oman lajiperheemme lajeista ensimmäinen, joka hyödyntää sosiaalista mediaa, lajivastaava Anne Kerstinen Sataedusta kertoo.

Kerstisen ja lajin toisen lajivastaavan, Sataedun Sanna Valtosen, mukaan joitain aikuisia mietitytti, miten nuoret erityisen tuen opiskelijat suoriutuisivat tehtävästä, jossa käytettäisiin tietokonetta ja sosiaalista mediaa. – Huoli oli täysin turha. He pärjäsivät loistavasti ja tekivät todella hienoja julkaisuja Instaan. Sen sijaan yksi tuomariston jäsenistä kertoi ettei ollut aiemmin käyttänyt kyseistä sovellusta. Se, jonka piti opetella Instagramin käyttöä, olikin siis tuomari eikä kilpailija, Kerstinen kertoo.

Hän on huomannut, että monilta ravintola-alan yrityksiltä puuttuu sosiaalisen median osaamista. – Nämä nuoret alalle valmistuvat voivat viedä sitä mukanaan työpaikoille.

Palkinnon hakeminen on lajivastaavien vastuulla

Lajin tulee ilmoittaa itse itsensä mukaan palkintokilpailuun. Käytännössä lajivastaava kirjaa verkkolomakkeelle, miten yrittäjyyden periaatteet toteutuvat kilpailussa. Ennen finaaliviikkoa esiraati käy hakemukset läpi ja valitsee jatkoon kolme lajia. Taitaja-finaaliviikon aikana varsinainen palkintoraati haastattelee lajitoimijat ja tekee lopullisen valinnan voittajasta.

TaitajaPLUS ravintola- ja cateringpalvelut -lajin kilpailutehtävät oli jo pitkälti suunniteltu, kun ilmoittautuminen Taitaja-palkintokilpailuun aukesi. Ohjausryhmässä vallitsi kuitenkin yksimielisyys siitä, että lajille lähdettäisiin tavoittelemaan Yrittäjyyden Taitaja-palkintoa. – Olimme jo ensimmäisessä ohjausryhmän tapaamisessa päättäneet, että haluamme nostaa lajia, rikkoa rajoja ja tehdä jotakin uudenlaista. Halusimme parantaa erityisen tuen opiskelijoille tarkoitetun lajin näkyvyyttä ja nostaa erityisen tuen opiskelijoiden hyviä puolia työnantajien tietoisuuteen, Anne Kerstinen muistelee. – Nyt on kova pula ravintola-alan tekijöistä. Tunnustus tuo hyvää näkyvyyttä erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden osaamiselle, Sanna Valtonen sanoo.

Yritysyhteistyö ja muut yrittäjyyteen liittyvät teot uivat luontevasti osaksi kilpailutehtäviä, koska lajivastaavat kokevat yrittäjyyteen liittyvät arvot omikseen. – Olen itse työskennellyt kentällä ravintolapäällikkönä, ja koen jo siksikin yritysmaailman ja oppilaitosten yhteistyön todella luontevana asiana, Sanna Valtonen taustoittaa.

Yrittäjyysnäkökulmaa ei siis tarvinnut keksimällä keksiä lajin kilpailutehtäviin. Lajivastaavat löysivät kuitenkin itsestään vielä yhden uuden vaihteen siinä vaiheessa, kun hakulomake aukesi. – Palkinnon tavoittelu nostatti meissä positiivista kisahenkeä, eli lähdimme hakemaan pokaalia oikein toden teolla. Niinpä teimme vielä joitain muokkauksia tehtäviin nimenomaan yrittäjyyden näkökulmasta, Anne Kerstinen muistelee.

Myös Sanna Valtonen pitää palkintokisaa positiivisena haasteena. – Vaati kekseliäisyyttä miettiä, miten kaikki saadaan nivottua saumattomaksi kokonaisuudeksi ja miten varmistetaan esimerkiksi tablettien toimiminen kisaympäristössä, hän sanoo. – Ohjausryhmä kuitenkin luotti siihen, että käytännön asiat järjestyvät ja teki töitä tavoitteen eteen.

Valtonen muistelee myös seuranneensa uteliaana, millä tavalla Taitaja-palkintokilpailun kriteereitä oli huomioitu muissa lajeissa. – Emme kilpailleet pokaalista naama irvessä, mutta seurasimme kiinnostuneina muiden tekemisiä, hän kuvailee.

Taitaja-palkinto on tunnustus lajiohjausryhmän osaamiselle

TaitajaPLUS ravintola- ja cateringpalvelut -lajissa tehtiin pitkin matkaa paljon töitä kisatehtävien uudistamiseksi. Oman lajinsa kehittämisen ohella lajivastaavat hankkivat Staffpointin koko Taitaja-tapahtuman pääyhteistyökumppaniksi. Silti lajivastaavat olivat hyvin yllättyneitä tunnustuksesta. – Pokaalista kilpaili kymmeniä lajeja, ja monessa lajissa oli mukana kokeneempia tekijöitä, Anne Kerstinen kertoo. – Toisaalta kaikki palkintokriteerit täyttyivät, siitä ei ollut epäilystäkään, Sanna Valtonen sanoo.

Taitaja-palkinto on ennen kaikkea tunnustus lajivastaavien ja lajiohjausryhmän osaamiselle. – Olemme ilman muuta lisänneet Taitaja-palkinnon CV:hen. Eräs ohjausryhmäläinen kertoi myös ottaneensa diplomista kuvan ansioluettelonsa väliin, Kerstinen kertoo.

Kaikki irti Taitaja-kokemuksesta

Yrittäjyyden Taitaja-palkinto jaetaan jälleen ensi vuonna, joten nyt on hyvä hetki miettiä, miten yrittäjyys voisi näkyä oman lajin kilpailussa.
Anne Kerstinen toivoo, että myös TaitajaPLUS-lajit lähtisivät tavoittelemaan palkintoa. – Voitto on hieno onnistumisen kokemus itselle. Samalla se on tapa näyttää kilpailijoille, että olemme todella yrittäneet kaikkemme suunnitellessamme heille kilpailutehtäviä, hän kuvailee.

Sanna Valtonen pitää mukaan hakemisen vaivaa pienenä. – Jos kerran lähtee Taitajaan mukaan, niin kannattaa ottaa tilaisuudesta kaikki irti, hän sanoo ja jakaa palkintokilpailuun lähteville arvokkaan neuvon. – Kannattaa pallotella ideoita ennakkoluulottomasti ja heittää hulluimmatkin ideat peliin eikä mennä sieltä, missä aita on matalin.

– Joku sen palkinnon kuitenkin aina voittaa, joten totta kai kannattaa osallistua kilpailuun, Kerstinen kannustaa.

Taustalla halu saada lajit huomioimaan yrittäjyys paremmin

Yrittäjyyden Taitaja-palkinto jaettiin nykymuodossaan ensimmäisen kerran Taitaja2022-tapahtumassa Porissa. Skills Finland myönsi palkinnon yhteistyössä Suomen Yrittäjien kanssa. Jatkossa Skills Finland palkitsee yrittäjyyden periaatteet poikkeuksellisen hyvin huomioineen lajin joka vuosi yhdessä yritysyhteistyökumppanin kanssa.
 
Yrittäjyyden huomioiminen ei silti ole täysin uusia asia Taitajassa. Suomen Yrittäjät on luovuttanut vuosittain Taitaja-tapahtumassa oman yrittäjyyspalkintonsa. Palkinto ei ole liittynyt Taitajan lajeihin tai kilpailijoihin, vaan Taitaja-tapahtuma on toiminut palkinnon luovuttamisen näyttämönä. Lisäksi Taitaja-kilpailun säännöt ovat velvoittaneet kaikkia lajeja huomioimaan yrittäjyyden. Teema on kuitenkin näkynyt lajeissa hyvin vaihtelevasti: toisissa erinomaisesti, toisissa ei lainkaan.

Uudistetun palkinnon ja entistä tarkempien palkintoperusteiden kannustamana aiempaa useammat lajit halutaan saada panostamaan yrittäjyysnäkökulmaan.

Taitaja-palkintoja jaettiin myös työturvallisuuden ja kestävän kehityksen huomioimisesta

Yrittäjyyden lisäksi kestävä kehitys ja työturvallisuus ovat sellaisia teemoja, joiden tulee näkyä vuosittain kaikissa Taitaja-kilpailun lajeissa. Yrittäjyyden Taitaja-palkinnon lisäksi Taitaja2022 Pori -tapahtumassa jaettiinkin myös kaksi muuta teemapalkintoa.

Yhdessä LähiTapiolan kanssa myönnetyn Työturvallisuuden Taitaja-palkinnon sai kauneudenhoitolaji ja yhdessä Touchpointin kanssa myönnetyn Kestävän kehityksen palkinnon huonekalupuuseppälaji.