Skip to main content

Yhteistyössä on voimaa

Toiminnanjohtaja Maria Ekroth odottaa vuodelta 2022 yhä tiiviimpää yhteistyötä kaikkien ammatillisen koulutuksen toimijoiden ja työelämän kanssa.

Kuka?

Maria Ekrothekroth_maria_kuva_roni_lehti_0146_300px.jpg

  • Skills Finlandin toiminnanjohtaja 25.3.2021 alkaen.
  • Kauppatieteiden maisteri, suorittanut kokin tutkintoon johtavan koulutuksen Espoon Palvelualojen Oppilaitoksessa.
  • Aiempia työpaikkoja: työskennellyt toiminnanjohtajana/toimitusjohtajana Lastenklinikoiden kummit ry:ssä, omassa tapahtuma-alan yrityksessä Luna Zelante Oy:ssä, Suomen Reumaliitto ry:ssä ja tapahtumatoimisto Factor Novassa. Lisäksi opettanut Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa tapahtumatuotantoa, yrittäjyyttä ja brändäystä.
  • Harrastaa kuntosalia ja ryhmäliikuntaa, laskettelua, äänikirjoja, ruoan laittoa ja teemajuhlien järjestämistä.

Onko jokin yllättänyt uudessa työssä?

Tiesin työn olevan merkityksellistä. Silti nuorten vahvat tarinat määrätietoisesta harjoittelusta, itsensä voittamisesta, menestyksestä tai kilpailuissa epäonnistumisesta ja siitä nousemisesta ovat tuoneet työhön paljon syvemmän merkityksen kuin osasin etukäteen aavistaakaan. Oli koskettavaa kuulla, kun EuroSkills 2018 -kilpailun automaatioasennuksen pronssimitalisti Samu Lahti kertoi Skills Talk Showssa, kuinka kilpailutoiminta vaikutti positiivisesti koko hänen elämäänsä ja asenteeseensa työtä kohtaan. Kiitollisuus valmentajia, opettajia ja koko kilpailutoimintaa kohtaan oli hienoa kuultavaa, eikä varmasti jättänyt kylmäksi osallisiakaan.

Olen myös positiivisesti yllättynyt ammatillisen koulutuksen verkoston innostuneesta ilmapiiristä ja hyvästä yhteistyöstä niin kansallisella kuin kansainväliselläkin tasolla. Ammattitaidon määrä on huikea, kun eri alojen huippuosaajat jakavat omaa osaamistaan ja työpanostaan yhteisen tavoitteen eteen.

Mitä uutta vuosi 2022 tuo tullessaan?

Uskomme kokeilemisen kulttuuriin, luomme rohkeasti uusia toimintatapoja, tutkimme, keräämme palautetta, kehitämme edelleen ja luomme konsepteja, jotka jäävät elämään. Yhtenä esimerkkinä tästä on uusi Taitaja-digialusta, jonka avulla edellisten vuosien Taitaja-tapahtuman tietotaito ja valmiit konseptit siirtyvät seuraavien tapahtumien järjestäjien avuksi.

Uudistamme ja kirkastamme Skills Finlandin, maajoukkueen ja Taitajan brändiä. Tuomme uusia näkökulmia ja viestintävälineitä viestintään sekä elämyksellisyyttä tapahtumiin. Kokeilemme laajaa valtakunnallista radiokampanjaa yhteisvalintojen alla tavoittaaksemme nuorten ja opojen lisäksi nuoria opiskeluvalinnassa tukevia tahoja, kuten opettajia, vanhempia ja kavereita.

Lähdemme systemaattisesti kehittämään erityistä tukea tarvitsevien kilpailutoimintaa ja keräämme parhaillaan yhteistyöverkostoa oppilaitoksista tekemään tätä työtä kanssamme. TaitajaPLUS-toiminnan brändiä ja toimintatapoja lähdetään kirkastamaan samalla kun toimintaa halutaan tuoda yhä tiiviimmäksi osaksi Taitaja-kilpailuita. Kansainvälistä yhteistyötä kehitetään myös erityistä tukea tarvitsevien toiminnan osalta. Olemme jopa väläytelleet ajatusta, että lähdettäisiin tulevaisuudessa hakemaan erityistä tukea tarvitsevien ja vammaisten maailmanlaajuisia Abilympics-kilpailuita Suomeen.  

WSOS-kehittämiskeskuksen toiminnan käynnistäminen ja monialaisen verkoston luominen sen työn tueksi on yksi suurimmista kehittämistoimista tänä vuonna. WSOS-kehittämiskeskuksen tehtävänä on kehittää WorldSkills-kilpailujen kilpailulajeja ja niiden ammattitaitovaatimuksia vastaamaan työelämän tarpeita, edistää standardien asianmukaista käyttöä ja niiden hyödyntämistä, tehdä yhteistyötä standardien kehittämisestä ja hyödyntämisestä kiinnostuneiden järjestöjen, kuten ILO ja Unesco, kanssa sekä edistää ammatillista kehitystä muun muassa jakamalla standardeihin liittyvää materiaalia. Keskus tarjoaa aitiopaikan ammatillisen koulutuksen kehittämiseen sekä täysin uudenlaisia yhteistyömahdollisuuksia koulutuksen järjestäjille, työelämän edustajille ja järjestöille niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin 85 jäsenmaan WorldSkills-verkostossa. Taitajan sekä WSOS-kehittämiskeskuksen toiminnan kautta edistämme myös kestävää kehitystä ja vastuullisuutta.

Alamme myös systemaattisesti mittaamaan työmme tuloksia ja vaikuttavuutta erilaisten tavoitteisiin sidottujen indikaattoreiden avulla.

Mitä erityisesti odotat kuluvalta vuodelta?

Kilpailutoiminta perustuu hienoon monialaiseen yhteistyöhön, josta kaikki ammatillisen koulutuksen osapuolet hyötyvät. Tätä työtä on hienoa jatkaa. Yhtenä tavoitteena olisi lisätä ja monipuolistaa työelämän yhteistyötä pyrkimällä laajentamaan sitä aiempaa enemmän myös ammatillisen koulutuksen vetovoimatyöhön.

Haluamme lisätä yhteistyötä sekä kansallisessa että kansainvälisessä ammatillisen koulutuksen ja työelämän edustajien verkostossa. Voisimme saada ja jakaa entistä enemmän parhaita käytäntöjä eri kumppaneiden ja maiden kesken. Usein strategiset tavoitteet ovat samat, joten miksi keksiä aina pyörää uudestaan, kun voisi lainata sen parhaan testatun idean tai tehdä yhdessä? Meistä olisi hienoa tehdä laajaa yhteistyötä vetovoiman ja esimerkiksi työvoimapula-alojen opiskelupaikkojen kiinnostuksen lisäämiseksi. Meistä kukaan ei ole niin osaava, näkyvä ja vahva yksin kuin monet meistä yhdessä.

Pyrimme tarjoamaan entistä aktiivisemmin myös matalan kynnyksen virtuaalisia kohtaamispaikkoja suunnaten niitä eri kohderyhmillemme, jotta voimme jakaa ja saada tietoa, ideoita, innostusta ja yhdessä tekemisen fiilistä. Hyvää palautetta saanut Skills Talk Show saa jatkoa joulukuussa. Seminaari tullaan järjestämään jatkossa yhdessä seuraavan vuoden Taitaja-järjestäjän kanssa. Tänä vuonna toteutamme sen siis Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnian kanssa.  

Kansainvälisiin kilpailuihin kuuluvaa valmennusta lähdetään kehittämään tiimipedagogiikan keinoin yhdessä uuden toimijan Gradian kanssa. Etsimme keinoja sytyttää Team Finlandin henki täyteen kukoistukseen. Niin, että jokaisen sydän sykkii tälle joukkueelle ja jokainen kokee olevansa voittaja henkilökohtaisen kehittymisensä ja osallisuutensa kautta, vaikkei jokaiselle sitä kirkkainta mitalia tulisikaan.

Skills_Talk_Show_2021 53-1 600px.jpg

Skills Talk Show järjestetään taas vuonna 2022.