Skip to main content

WorldSkills Kazan 2019: verkostoitumista ja tulevaisuuteen katsomista

Skills Finlandin viestintäpäällikkö Katja Katajamäki kertaa kirjoituksessaan WorldSkills Kazan 2019 -kisaviikon tapahtumia ja merkitystä.

WorldSkills-kilpailu on taas käyty ja viimeisetkin asiaan liittyvät tilaisuudet järjestetty. Viime perjantaina joukkueen matka huipentui palkitsemistilaisuuteen, jossa joukkue pääsi tapaamaan myös uuden opetusministerin Li Anderssonin.

Vaikka itse kilpailu, siihen osallistuvat kilpailijat ja tuomaroivat ekspertit olivatkin pääosassa myös Kazanissa, tapahtui kulisseissa ja käytävillä paljon muutakin.

Suomalaisvieraita ja koulutusvientiä

Suomalaisvieraita oli mukana taas todella paljon. Oppilaitosten järjestämillä matkoilla saapui Kazaniin noin sata suomalaisvierasta. Myös kilpailijoiden tukijoukkoja ja perheitä oli mukana paljon.

Opetusministeri ei valitettavasti päässyt itse paikalle Kazaniin, mutta häntä edusti valtiosihteeri Minna Kelhä ja erityisavustaja Anna Mäkipää. Molemmat olivat todella vaikuttuneita paitsi suomalaisnuorten osaamisesta, myös koko tapahtuman laajuudesta ja tasosta.

Skills Finland järjesti kaikille suomalaisille kisavieraille infotilaisuuden, jossa vieraat saivat tiiviin katsauksen ajankohtaisiin asioihin kansainvälisessä kilpailutoiminnassa. Puhujina olivat muun muassa kahden kauden täyttyessä pestinsä jättävä WordSkillsin presidentti Simon Bartley, toiminnanjohtaja David Hoey, WorldSkills Kazan 2019 -kilpailun edustaja Ekaterina Loshkareva, Tatarstanin kaupallisena edustajana Suomessa toimiva Albina Rahimullina sekä Suomen Moskovan suurlähetystössä muun muassa koulutusviennistä vastaava erityisasiantuntija Sari Eriksson.

Koulutusvienti oli pinnalla muutenkin. Venäjä on varmasti monen koulutuksen järjestäjän näkökulmasta mielenkiintoinen kohde koulutusviennille ja yhteistyölle. Suomen messuosastolla oli kontakteja luomassa viisi koulutuksen järjestäjää tai yhteisöä: Kaakkois-Suomen koulutusvientiklusteri ECSEF ry, Kainuun ammattiopisto, Luovi, Omnia ja Riveria. Suomen ständi olikin yksi tapahtuman vilkkaimmista osastoista ja kiinnostuneita vierailijoita riitti kaikkina kisapäivinä. Mukana olivat myös monivuotiset yhteistyökumppanimme HAMK ja Opetushallitus.

Mahtipontiset seremoniat ja toimivat järjestelyt

Skills Finlandin järjestämässä infotilaisuudessa niin David Hoey, Simon Bartley kuin Jos de Goey muistuttivat siitä, miten WorldSkills Helsinki 2005 nosti kilpailun aivan uudelle laatutasolle. Kazanissa tuntui siltä, että WorldSkills on ottanut taas yhdenlaisen loikan eteenpäin. Seremoniat olivat ennennäkemättömän mahtipontiset vertautuen Euroviisuihin tai Olympialaisiin. Venäjän ylin johto oli mukana: pääministeri Medvedev osallistu avajaisiin ja presidentti Putin päättäjäisiin. Kilpailu näkyi kaupungilla joka paikassa. Oma ehdoton suosikkini oli maskottien muotoon leikatut ja värjätyt puksipuut, jotka jossain kaupungilla bongasin.

Kisa-alueella kaikki toimi sujuvasti ja tilat olivat siistit ja avarat. Kaikenlaista pientä hässäkkää on tietysti aina ennen kisan alkua; milloin haetaan kokkilajiin puuttuvia jauhoja tai viherrakentamiseen kasveja, milloin ilmastointilaite tiputtelee vettä keskelle Suomen ständiä. Vaikka periaatteessa kaikki paikalle tuotavat tarvikkeet on ilmoitettu etukäteen, tulee paikan päällä aina yllättäviä tarpeita. Tällä kertaa esimerkiksi verkkosivujen tuottamiseen löytyi tarvittava korostustussi ständin tarvikelaukusta viime hetkillä ennen kuin määräaika tarvikkeiden tuomiseen lajialueelle meni umpeen. Kaupasta sitä ei olisi enää ehtinyt lähteä ostamaan.

Suuria tulevaisuuteen vaikuttavia päätöksiä

WorldSkills-kilpailun aikana järjestetään myös WorldSkillsin yleiskokous ja lukuisia muita kokouksia. Yleiskokouksessa Suomea edustaa virallinen delegaatti, Skills Finlandin puheenjohtaja Seija Rasku.

Kazanissa ehkä isoimmat päätökset olivat linjaus WorldSkillsin ja alueorganisaatioiden yhteistyöstä sekä uuden presidentin ja seuraavan isäntämaan valinta.

WorldSkillsin presidentiksi seuraavaksi neljän vuoden toimikaudeksi hollantilainen Jos de Goey, jolla ei ollut vastaehdokkaita. De Goey on suomalaisille tuttu jo vuosien takaa ja yhteistyö on aina ollut sujuvaa. Hän oli yhdessä toiminnanjohtaja Eija Alhojärven kanssa perustamassa WorldSkills Europea ja EuroSkillsiä. Hän on käynyt usein vierailulla Taitajassa, viimeksi Joensuussa keväällä 2019, ja on vakipuhuja myös infotilaisuuksissamme, niin tälläkin kertaa.

Yleiskokouksessa päätettiin myös vuoden 2023 WorldSkills-isäntämaasta. Ehdokkaina olivat Ranska ja Japani. Lobbaus kulissien takana oli tällä kertaa hyvin maltillista. Ranska voitti äänestyksen lopulta selkeällä tuloksella. Vuoden 2023 WorldSkills-kilpailu järjestetään siis Lyonissa Ranskassa.

Kazanissa eri lajien ekspertit valitsivat kisan päätteeksi keskuudestaan uudet pää- ja varapääekspertit seuraavaan kilpailuun, joka järjestetään vuonna 2021 Shanghaissa Kiinassa. Suomen pää- ja varapääekspertit ovat

  • Informaatioteknologia (laji 09), varapääekspertti Harri Hautala, Business College Helsinki
  • Elektroniikka (laji 16), pääekspertti Jari Koskinen, Kouvolan seudun ammattiopisto
  • Tehdaskunnossapito (laji 48), pääekspertti Tommi Backman, Koulutuskeskus Salpaus
  • 3D-peligrafiikka (laji 50), varapääekspertti Mikko Sallinen, Omnia

Pää- ja varapääekspertin tehtävät ovat loistavia paikkoja vaikuttaa kilpailun toteutukseen ja tulevaisuuteen. On hienoa, että näin moni suomalainen nauttii eksperttikollegoidensa keskuudessa niin suurta luottamusta, että tuli valituksi tehtävään. Onnittelut kaikille teille!

Vielä kerran Skills!

Vaikka suurin osa kilpailuun valmistautumista on rankkaa työtä, on matkaan mahtunut kuitenkin myös juhlavia hetkiä.

Kilpailuajan päätyttyä kilpailijat ja suomalaiset kisavieraat kerääntyivät yhteen maljannostotilaisuuteen. Vaikka moni kilpailija oli tuolloin niin sanotusti takki tyhjänä pitkien kisapäivien jälkeen, jaksoivat he vielä edustaa hetken aikaa ja kertoa kokemuksistaan kannustusjoukoilleen.

Ja saatiin sitä juhlia myös kilpailun päättäjäisissä, jossa pääsimme hurraamaan Pinjan hopeamitalille. Päättäjäisten jälkeen juhlat jatkuivat, kun seitsemään lajiin saatiin vielä Medallion for Excellence -tunnustukset.

Juhlavin kaikista oli palkitsemistilaisuus, jossa kaikki kilpailussa menestyneet palkittiin kukin, kunniakirjoin ja Suomen Messusäätiön stipendein. Joukkue pääsi myös ensimmäistä kertaa tapaamaan tuoreen opetusministerin.

WorldSkills Kazan alkaa nyt olla paketissa. On aika kääntää katseet kohti Taitaja Jyväskylä 2020 - ja EuroSkills Graz 2020 -kilpailuja. Vielä kerran maljannosto ja tataarikielen sanoin suunnilleen "rähmät Kazan!" Bis bald Graz!

Katja Katajamäki
viestintäpäällikkö, Skills Finland

  • slide

    Vierailulla paikallisessa koulussa oli mukana myös Skills Finlandin maskotti Skilly. Kuva Katja Katajamäki / Skills Finland.

  • slide

    Kouluvierailulla tutustuimme paikalliseen kulttuuriin ja pääsimme itsekin opettelemaan perinteisiä tansseja. Kuva Katja Katajamäki / Skills Finland.

  • slide

    Kouluvierailuun kuului myös taidepaja, jossa koristelimme WorldSkills Kazan 2019 -lautaset. Kuva Katja Katajamäki / Skills Finland.

  • slide

    Suomen joukkue saapuu avajaisareenalle. Kuva Katja Katajamäki / Skills Finland.

  • slide

    Avajaisissa ja päättäjäisissä oli suuren maailman meininkiä. Kuva Katja Katajamäki / Skills Finland.

  • slide

    Suomen ständillä riitti vilinää jokaisena kilpailupäivänä. Kuva Katja Katajamäki / Skills Finland.

  • slide

    Skills Finlandin järjestämä infotilaisuus keräsi paljon osallistujia. Arvovaltaisten puhujien joukossa oli muun muassa WordSkillsin toiminnanjohtaja David Hoey. Kuva Katja Katajamäki / Skills Finland.

  • slide

    Kilpailu oli näyttävästi esillä ympäri kaupunkia. Kuva Katja Katajamäki / Skills Finland.

  • slide

    Suomalaisjoukot kannustamassa viherrakentamisen viime minuutteja. Kuva Katja Katajamäki / Skills Finland.

  • slide

    Kisa on ohi ja kilpailijat tukijoukkoineen kerääntyvät nostamaan maljan hienolle kisalle. Kuva Katja Katajamäki / Skills Finland.

  • slide

    Kulissien takana tapahtuu paljon ja järjestettävää riittää. Paikalliset kisajärjestäjän edustajat ja vapaaehtoiset ovat korvaamaton apu. Farida Nugmanova piti erityisesti huolta Suomen tiimistä. Kuva: Farida Nugmanova / Skills Finland.