Skip to main content

Virtuaalikilpailuilla vaihtelua treeneihin

Poikkeusajat ovat saaneet Suomen huippuvalmennustiimit keksimään uusia keinoja kansainväliseen kilpailuvalmentautumiseen. Etäkilpailuja on kokeiltu muun muassa kokki- ja elektroniikkalajeissa. Paluuta normaaliin odotetaan jo innolla, mutta virtuaalikilpailuillekin on löytynyt oma paikkansa.

virtuaalikisa_kokki1.jpg

Hiep Nguyen ja Antti Porna treenasivat WorldSkills Shanghai 2022 -kilpailuun kansainvälisessä etäkilpailussa.

Suomen kokkilajin toimijat kutsuttiin keväällä WorldSkills UK:n järjestämään kuuden maan turnaukseen, joka toteutettiin reaaliajassa livestriimien avulla. Kilpailuun osallistuivat Suomen ja Britannian lisäksi Puola, Venäjä, Belgia ja Namibia. Suomea kilpailussa edusti WorldSkills Shanghai 2022 -karsinnat voittanut Hiep Nguyen, joka on valmistunut kokiksi Perho Liiketalousopistosta.

Suomen tuomarina kilpailussa toimi Ravintola Perhon vuoromestari ja kilpailuvalmentaja Antti Porna, jolla on vankka kokemus sekä virtuaali- että perinteisistä ammattiaitokilpailuista. Ekspertti- ja tuomarikokemusta löytyy Taitajan, WorldSkillsin ja EuroSkillsin lisäksi myös muista alan kilpailuista.

Kilpailun arviointi perustui hedonic taste test -periaatteeseen, jossa ekspertti ja kilpailija itsearvioivat tuotokset. Muiden suorituksia arvioitiin kuvien, reseptiikan ja kilpailusuoritusten perusteella.

– Kokemus ei tietenkään vastannut täysin normaalia kokkikilpailua, koska se tärkein, eli makuarviointi, ei toteutunut objektiivisena. Mutta harjoituksen ja verkostoitumisen kannalta kokemus oli mainio, Antti Porna kertoo.virtuaalikisa_kokki_kollaasi.jpg

Hiep valmisti kolmipäiväisessä kilpailussa yhteensä viisi ruoka-annosta.

Hiep ylsi kilpailussa jaetulle hopeasijalle.

– Tuloksemme antaa uskoa siihen, että tasomme Shanghaissa on ainakin Euroopan kärkipäätä, sillä kilpailuun osallistui myös syksyllä käydyn EuroSkills Graz 2021 -kilpailun mitalikolmikko, Porna summaa.

Kokemus oli myös kilpailijan mielestä mielenkiintoinen.

– Kilpailuissa verkostoituu ammattilaisten ja kumppaneiden kanssa, oppii uusia tekniikoita sekä saa esiintymiskokemusta ja ideoita omalle urapolulle, kommentoi Hiep.

Antti ja Hiep jatkavat tiiviisti treenaamista kohti vuoden päästä siintävää WorldSkills Shanghai 2022 -kilpailua. Varsinainen teho- ja metodiharjoittelu alkaa kolme kuukautta ennen kilpailua, kun kokkilajin test project julkaistaan.

virtuaalikisa_elektroniikka1.jpg

Benjam Partio (edessä) ja Paulus Kivelä kilpailivat kiinalaisia kilpakumppaneitaan vastaan elektroniikassa. Taustalla tuomaroi Joonatan Kivelä.

Elektroniikkalajin WorldSkills 2022 -valmennustiimiin kuuluvat Benjam Partio (Riveria) ja Paulus Kivelä (OSAO) osallistuivat syyskuussa etäharjoituskilpailuun WorldSkills Chinan kanssa. Suomessa tuomareina toimivat Jari Koskinen (KSAO) ja lajissa itsekin kansainvälisellä tasolla kilpaillut Joonatan Kivelä.

Elektroniikkalajissa kansainväliset harjoituskilpailut ovat olleet jo vuosia käytetty treenausmenetelmä. Pitkään eksperttinä toiminut Jari Koskinen on vieraillut valmennettaviensa kanssa muun muassa Venäjällä, Kiinassa, Portugalissa ja Sveitsissä.

– Aikaisemmin olemme aina halunneet kokoontua yhdessä treenaamaan, mutta lajimme teknisyys mahdollistaa hyvin myös etätoteutuksen. Toki se säästää myös kustannuksia, Jari kertoo.

virtuaalikisa_elektroniikka2.jpg

Benjam ja Paulus työssään. Yhteydenpito Kiinaan hoidettiin Skypellä.

Etäkilpailussa Kiinan tiimi organisoi järjestelyt valmistelemalla tehtävät ja lähettämällä fyysiset materiaalit Suomeen. Kilpailutehtävä muodostui piirisuunnittelusta, piirilevysuunnittelusta, laitteen juotostehtävästä ja ohjelmointitehtävästä. Tehtävien esittely ja muu tiedonvaihto hoidettiin Skypellä.

– Kiinan ja Suomen treenausmäärät ja sitä myöten myös tavoitteet kilpailussa ovat erilaiset. Kilpailuun osallistuminen on kuitenkin mahtava oppimisprosessi sekä kilpailijoille että meille tuomareille, Jari summaa.