Skip to main content

Uusi Taitaja-palkinto kutsuu huomioimaan kestävän kehityksen periaatteet kisatehtävien suunnittelussa

Vuoden 2022 palkinnon pokkasi huonekalupuuseppälaji. Voittajat arvostavat palkinnon lajille tuomaa näkyvyyttä.

Kestäväkehitys_1900.jpg

Uudistunut Kestävän kehityksen Taitaja-palkinto myönnettiin huonekalupuuseppälajille. Taitaja2022 Porissa lajin kilpailijoiden tehtävänä oli valmistaa käsityönä täyspuinen kaappi. Kilpailutehtävässä kestävän kehityksen periaatteita ei noudatettu yksinomaan kaapin valmistuksessa vaan myös sen pakkaamisessa ja kuljettamisessa.

Kestävän kehityksen Taitaja-palkinnon sai siis tänä vuonna laji, jossa kestävä kehitys oli huomioitu poikkeuksellisen laaja-alaisesti.

Huonekalupuuseppälajin lajivastaava Kari Murro WinNovasta muistuttaa, ettei kestävä kehitys tästä huolimatta tarkoita isoja ja mullistavia asioita, vaan pienten juttujen huomioimista kilpailutehtävää suunniteltaessa. – Ei kestävä kehitys ole asia, joka pitäisi erikseen nostaa pöydälle. Siinä on kyse pienistä arjen valinnoista. Se on tapa ajatella, ja kun ajattelun kerran omaksuu, asiaa ei tarvitse enää erikseen miettiä, hän luonnehtii.

Tuomariston valintaa on kritisoitukin

Tuomariston valinta sai tuoreeltaan myös kritiikkiä. – Joku totesi minulle, että huonekalupuuseppälajin on helppo napata tällainen tunnustus, koska valmistamme kilpailutehtävän puusta, Kari Murro kertoo. Hän muistuttaa, ettei pelkkä materiaali tee yhdestäkään tuotteesta kestävää.

Ekologisten materiaalien lisäksi lajissa kiinnitettiin huomiota esimerkiksi tuotteen kestävyyteen, hävikin minimoimiseen, osien uudelleenkäytettävyyteen ja kierrätettävyyteen sekä tehtävässä tarvittavien laitteiden ja niiden kuluttaman sähkön määrään.

Kilpailijoille ajattelu näyttäytyi muun muassa niin, että materiaalia oli osattava leikata kustannustehokkaasti ja jätteet oli kierrätettävä oikein. – Ei mikään voitto tule helpolla, toteaa lajin päätuomari, itsekin ammattitaitokisoissa kilpaillut Puulon Oy:n toimitusjohtaja Jaakko Järvi.

Kestävä kehitys ohjenuoraksi kisatehtävän suunnitteluun

Palkinto jaetaan jälleen ensi vuonna, joten nyt on hyvä hetki miettiä, miten kestävä kehitys voisi näkyä oman lajin kilpailussa. Kari Murro ja Jaakko Järvi haluavat kannustaa kaikkia lajeja löytämään oman tapansa ajatella kestävästi.

– Palkinnon tavoittelu voi tuoda kiinnostavaa lisäpontta kilpailutehtävän suunnitteluun, joten kannattaa ilman muuta lähteä tavoittelemaan pokaalia, Murro vinkkaa.

Jaakko Järvi näkee palkinnon ennen kaikkea keinona ansaita lajille näkyvyyttä. – Lajimme ei ole kovin mediaseksikäs, joten pokaalin tuoma näkyvyys oli tervetullutta. Voitto tuo varmasti hymyn huulille, joten ilman muuta kannattaa lähteä tavoittelemaan tunnustusta.

Palkinnon hakeminen lajivastaavien vastuulla

Lajin tulee ilmoittaa itse itsensä mukaan palkintokilpailuun. Käytännössä lajivastaava kirjaa verkkolomakkeelle, miten kestävän kehityksen periaatteet toteutuvat kilpailussa. Ennen finaaliviikkoa esiraati käy hakemukset läpi ja valitsee jatkoon kolme lajia. Taitaja-finaaliviikon aikana varsinainen palkintoraati haastattelee lajitoimijat ja tekee lopullisen valinnan voittajasta.

– Myönnetään, että hakemuksen laatiminen meni lopulta yötöiksi kaikkien muiden kisakiireiden keskellä. Mutta kannatti, Murro naurahtaa.

Hän ei silti pitänyt hakemuksen täyttämistä työläänä, koska kestävän kehityksen periaatteet oli huomioitu kilpailutehtävässä alusta alkaen. – Käytännössä asiat piti vain kirjoittaa auki.

Taustalla halu saada lajit huomioimaan kestävä kehitys paremmin

Kestävän kehityksen Taitaja-palkinto jaettiin nykymuodossaan ensimmäisen kerran vuoden 2022 Taitajassa. Skills Finland myönsi palkinnon yhteistyössä ekologisia työvaatteita valmistavan Touchpointin kanssa. Jatkossa Skills Finland palkitsee kestävän kehityksen periaatteet poikkeuksellisen hyvin huomioineen lajin joka vuosi yhdessä yritysyhteistyökumppanin kanssa.

Kestävän kehityksen huomioiminen ei silti ole uusia asia Taitajassa. Kilpailun säännöt ovat jo aiemmin velvoittaneet lajeja huomioimaan kestävän kehityksen periaatteet, ja lajit ovat myös voineet itse hakea palkintoa. Teema on kuitenkin näkynyt lajeissa hyvin vaihtelevasti: toisissa erinomaisesti, toisissa ei lainkaan.

Uudistetun palkinnon ja entistä tarkempien palkintoperusteiden kannustamana aiempaa useammat lajit halutaan saada panostamaan kestävään kehitykseen.

Jaakko Järvi on huomannut, että vastuullisuus nostaa päätään yritysmaailmassa, joten kestävän kehityksen kysymykset nousevat esiin viimeistään kilpailuihin osallistuvien nuorten siirtyessä työelämään. – Asiakkaat kyselevät sertifikaattien ja vihreän sähkön perään. Siksi onkin hyvä perehtyä kestävän kehityksen periaatteisiin jo opiskeluaikana.

Taitaja-palkintoja jaettiin myös työturvallisuuden ja yrittäjyyden huomioimisesta
Kestävän kehityksen lisäksi työturvallisuus ja yrittäjyys ovat sellaisia teemoja, joiden tulee näkyä vuosittain kaikissa Taitaja-kilpailun lajeissa. Kestävän kehityksen palkinnon lisäksi Taitaja-tapahtumassa jaettiinkin myös kaksi muuta teemapalkintoa.
Yhdessä Suomen Yrittäjien kanssa myönnetyn Yrittäjyyden Taitaja-palkinnon sai TaitajaPLUS ravintola- ja cateringpalvelut -laji, ja yhdessä LähiTapiolan kanssa myönnetyn Työturvallisuuden Taitaja-palkinnon kauneudenhoitolaji.