Skip to main content

Taitajien Taitaja Inka Myyryläinen saa toteuttaa hoitotyössä itseään

Koulutuskeskus Salpauksessa lähihoitajaksi opiskeleva Inka Myyryläinen rohkaistui lähtemään Taitaja-kilpailuun opettajan suosituksesta, ja saavutti kilpailussa tuplavoiton: kultamitalin lähihoitajalajissa sekä Taitajien Taitajan tittelin.

taitajien_taitaja_2022_1280px.jpg

Inka voitti Nissan Leaf -sähköauton vuodeksi käyttöönsä. Kuva: Roni Lehti / Skills Finland.

Taitajien Taitaja valitaan vuosittain ammattitaidon SM-kilpailun Taitajan päätteeksi. Kilpailujuryn tekemässä valinnassa etsitään positiivista, ulospäin suuntautunutta, omasta ammatistaan ylpeää ammatillisen koulutuksen lähettilästä. Palkinnoksi voittaja saa auton vuodeksi käyttöönsä.

Lukiosta hoitoalalle

Peruskoulussa Inka Myyryläisellä oli monta vaihtoehtoa itseään kiinnostavista aloista. Vaikka hoitotyö kiinnosti, hän päätyi hakemaan 9,8 keskiarvollaan lukioon.

Muutaman kuukauden lukio-opintojen jälkeen unelma hoitoalalla työskentelystä ei kuitenkaan irrottanut otteestaan, joten Inka vaihtoi Koulutuskeskus Salpaukseen opiskelemaan sosiaali- ja terveysalan perustutkintoa lähihoitajaksi. Opinnoissaan hän suuntautuu sairaanhoidon ja huolenpidon osaamisalaan.

– Tiesin heti, että olen löytänyt oman juttuni. Tykkään auttaa ihmisiä ja tässä pääsen tekemään sitä joka päivä, Inka kertoo.

Lukio-opinnotkaan eivät menneet hukkaan, sillä Inka sai hyväksi luettua niistä ammatilliseen perustutkintoon kuuluvat, kaikille yhteiset tutkinnon osat (YTO).

Inkan lähipiirissä on lähihoitajia, joten hän oli nähnyt läheltä, millaista työ voisi olla. Omassa ammatissa kiinnostaa erityisesti kohtaamisen erilaisten ihmisten kanssa. Kunnianhimoisella nuorella naisella on myös tulevaisuudessa suunnitelma jatkaa opintojaan terveydenhuollon parissa.

– Tavoitteenani on jatkaa opintoja ammattikorkeakoulussa esimerkiksi sairaanhoitajaksi tai terveydenhoitajaksi. Tällä alalla voi kehittyä ja oppia uutta loputtomasti.

Rohkeutta Taitaja-kilpailusta

Jo pian lähihoitajaopintonsa aloittamisen jälkeen Inka sai tietää opettajaltaan mahdollisuudesta opiskella Taitaja-kilpailussa.

Salpauksessa sote-alan opinnoissa hyödynnetään runsaasti huippuosaajana toimiminen -opintokokonaisuutta. Kaikkien tutkinnon osaa suorittavien ei kuitenkaan tarvitse osallistua Taitajaan.

– Ensin ajattelin, että itse en ainakaan tule osallistumaan kilpailuun. Ajatus jäi kuitenkin hautumaan ja pikkuhiljaa kääntymään siihen, ettei se ehkä olisikaan niin kauheaa tai pelottavaa.

Inka otti osaa Taitaja2022-semifinaaleihin, jotka järjestettiin vielä koronatilanteen vuoksi etänä omassa oppilaitoksessa.

– Suorituksen jälkeen mietin, että kokemus oli mielenkiintoinen, mutta en ajatellut pääseväni jatkoon. Yllätys olikin melkoinen, kun opettajani soitti illalla ja kertoi minun suoriutuneen tehtävistä korkeimmilla pisteillä!

Semifinaaleista matka vei finaaliin, joka järjestettiin toukokuussa 2022 Porissa. Kilpailutilanne oli hyvin erilainen, sillä tällä kertaa paikalla oli tuhatpäisen yleisön lisäksi myös muut kilpakumppanit ja useita tuomareita. Alkuun jännitys olikin melkoinen.

– Ensimmäisenä kisapäivänä odotin kauhistuneena omaa vuoroani ja ajattelin jo, etten pysty siihen. Kun sitten pääsin suorittamaan, unohdin nopeasti yleisön ja tuomarit. Ryhdyin työhön, joka olikin minulle tuttua ja vastasi hyvin lähihoitajan päivätyötä erilaisine potilaineen.

Taitaja olikin lopulta hyvin opettavainen kokemus.

– Sain harjoitusta esiintymiseen ja omien tunteiden hallintaan sekä kerrytin paljon rohkeutta ja uskoa itseeni. Taitaja-kilpailussa huomasin, että selviydyn myös paineen alla.

Taitajien Taitajaksi

Jännitys ei kuitenkaan päättynyt kilpailusuorituksiin, sillä kilpailun jälkeen oli vuorossa kilpailujuryn Taitajien Taitaja -haastattelu ja päättäjäiset.

Päättäjäisissä julkistettiin noin 50 lajin mitalistit, mukaan lukien lähihoitaja, jossa Inka sai kultamitalin kaulaansa. Oman lajin voiton lisäksi Inkan nimi kuulutettiin hetkeä myöhemmin vielä Taitajien Taitaja -voittajaksi. Voittaja palkittiin Nissan Leaf -täyssähköautolla, jolla voi huristella seuraavan vuoden erilaisiin edustustilaisuuksiin.

– Olin voitosta hyvin onnellinen, vaikka sitä olikin ensin vaikea uskoa todeksi, Inka muistelee.

Kilpailun jälkeen Inka palasi pian työharjoitteluun Päijät-Hämeen keskussairaalan päivystykseen, jossa myös kesä vierähtää töitä tehden. Syksyllä hänen on tarkoitus valmistua ammattiin, minkä jälkeen on aika pohtia tarkemmin jatko-opiskeluvaihtoehtoaja.

– Taitajien Taitaja -vuodelta odotan erityisesti uusia kokemuksia ja kohtaamisia uusien ihmisten kanssa. Olen halukas oppimaan uutta ja odotan innolla, mitä vuosi tuo tullessaan!