Skip to main content

Taitaja9-tunnelmia Pohjois-Karjalasta

Taitaja9-paikalliskilpailut järjestettiin kolmessa Riverian toimipisteissä: Kiteellä, Lieksassa ja Outokummussa. Joensuun paikalliskilpailu järjestettiin Joensuu Areenalla. Kaikki paikalliskilpailut toteutettiin yksipäiväisinä ja tehtävärasteittain. Järjestelyistä vastasivat kasvatus- ja ohjausalan perustutkintoa suorittavat nuoriso- ja yhteisöohjaajaopiskelijat. Huipentumana oli Riverian Toisen asteen yhteys 2018 -tapahtuman yhteydessä Joensuun Areenalla 26.10.2018 järjestetty aluekilpailu.

Vuosittainen prosessi alkaa Skills Finland ry:n Taitaja-tapahtuman esittelyllä ja Taitaja9-sääntöihin perehtymällä. Hyödynnämme Taitaja9-työkalupakkia ja lisäksi kehitämme Riveriassa uusia kilpailutehtäviä. Tehtävien valinta, testaus, tarvittavien muutosten tekeminen ja ohjeistus ovat tiimityötä. Tiivis yhteistyö jatkuu koko kilpailutapahtu-man ajan. Jokaisella opiskelijalla on useita vastuualueita, joten sitoutumista ja vaihteleviin tilanteisiin sopeutumista vaaditaan. Yksi tärkeimmistä osa-alueista on tuomarointi. Se vaatii paljon keskittymistä, tarkkaavaisuutta ja itseohjautuvuutta.

Taitaja9-paikalliskilpailuissa oli seitsemän tehtävää. Tilojen asettamat rajat eivät sallineet kaikkien ideoiden toteuttamista, kuten puuntaimien istutusta. Kilpailijoilta ja yhdyshenkilöiltä saimme myönteistä palautetta tehtävien laadusta. Tuttuun tapaan huomasimme, että ohjeiden lukemiseen kannattaa paneutua huolella. Paikalliskilpailuihin osallistui 69 joukkuetta, vain yhden ryhmän joutuessa perumaan tulonsa. Uskomattomia suorituksia nähtiin paljon ja sekös riemastutti kaikkia!

Merkittävää oli aluekilpailun toteuttaminen Joensuun Areenalla. Näkyvyys, tilan suuruus, tehosteiden käyttö ja katsojaläheisyys innostivat kilpailun toteutusta. Taitaja9 jalkautui paremmin suuren yleisön pariin. Kilpailuun varattiin neljä rataa ja kokonaisuus muistutti hyvin paljon Taitaja9-loppukilpailua. Porakoneen käsittelytehtävä, jonka toteutus onnistuikin yllättävän hyvin, ratkaisi tällä kertaa aluekilpailun voittajan. Kehittämisen haasteita kevääseen ovat ajanotto ja uudet kilpailutehtävät.

Aluekilpailuun tiensä suoritti 12 parasta joukkuetta. Voittajaksi kiri ANSAMA-joukkue Joensuun Tulliportin normaalikoulusta.

Joensuun jäähallissa 22.5.2019 ollaan odottavin mielin. Toivotamme kaikki joukkueet eri puolelta Suomea terve-tulleiksi Taitaja9-loppukilpailuun Joensuuhun!

Pekka Parviainen
Taitaja9-aluevastaava, Pohjois-Karjala
Taitaja9-lajivastaava, Taitaja2019 Joensuu

  • slide
  • slide
  • slide
  • slide