Skip to main content

Skills Finlandin hallitus esittäytyy

Skills Finlandin hallituksessa on mukana koulutuksen ja työelämän asiantuntijoita.

Marja Vartiainen.jpg

Puheenjohtaja Marja Vartiainen (Suomen Yrittäjät) aloitti Skills Finlandin hallituksessa vuonna 2020. Hänet valittiin hallituksen puheenjohtajaksi 2022 alkaen. Marjan ensimmäiset kosketukset kilpailutoimintaan ovat vierailuja Taitaja-kilpailuihin parikymmentä vuotta sitten. Marja on toiminut yrittäjyyslajin tuomarina Taitaja2019 Joensuu -tapahtumassa ja toisena päätuomarina Oulussa 2021.

–Puheenjohtajakauteni alkoi aikana, jossa erilaiset kriisit vaikuttavat voimakkaasti varsinkin kansainvälisten ammattitaitokilpailujen järjestämiseen ja niihin osallistumiseen. On tärkeää, että luomme yhdessä uudenlaisia mahdollisuuksia kilpailutoiminnalle ja edistämme samalla ammatillisen koulutuksen vetovoimaa. Haluan osallistaa mahdollisimman monia toimijoita tuomaan toimintaan oman kehittämispanoksensa, Marja sanoo.

Työvaliokunta valmistelee hallituksen päätöksiä

Skills Finlandin työvaliokunnassa on Marja Vartiaisen lisäksi jäsenenä Anu Kilkku (Ammattiopisto Live), Maiju Korhonen (Energiateollisuus ry) ja Sirkku Purontaus (Suomen Ammattikoulutuksen Johtajat SAJO ry). Taija Paasilinna (Opetushallitus) toimii työvaliokunnan pysyvänä asiantuntijana.

Anu Kilkun kausi hallituksessa alkoi tammikuussa 2022. Anu vastasi Taitaja2017 Helsinki -tapahtumassa TaitajaPLUS-lajien järjestämisestä. Hän vastaa oppilaitoksessaan kilpailutoiminnasta.

Maiju Korhoselle tammikuussa alkanut hallituskausi ei ole ensimmäinen. Hän on ollut aiemminkin hallituksessa opiskelijajärjestöjen edustajana ollessaan Oskun pääsihteerinä. Maiju on ollut seuraamassa useita Taitaja-tapahtumia ja myös järjestänyt niihin oheisohjelmaa.

Vaikka hallituskausi on ensimmäinen, on Sirkku Purotauksella ollut kosketuspintaa Skills Finlandin toimintaan Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän vuosikokousedustajana noin kymmenen kertaa. Sirkku on vuodesta 2004 lähtien osallistunut Taitajaan niin valmentajana, joukkueenjohtajana kuin seminaarivieraana. Myös kansainväliset kilpailut ovat tulleet tutuksi Hollannissa, Belgiassa ja Kanadassa.

Taija Paasilinna on ollut hallituksessa mukana vuodesta 2021. Ensimmäinen kosketus kilpailutoimintaan oli vierailu vuoden 2005 WorldSkills-kilpailussa Helsingissä.

Hallituksessa on laajasti edustettuna eri tahoja

Hallituksessa on aina edustettuina nykyisiä ja tulevia Taitaja-järjestäjiä. Tuula Antola aloitti Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnian johtajana syyskuussa 2021 ja liittyi mukaan Skills Finlandin hallitukseen vuoden 2022 alussa. Hän ei ole aiemmin ollut mukana kilpailutoiminnassa, mutta on innolla mukana valmistelemassa Taitaja2023-tapahtumaa Omnian Taitaja-tiimin kanssa.

Taitaja2022 Pori -tapahtuman kilpailujohtaja Diana Bergroth-Lampinen (WinNova) tuli mukaan hallitukseen 2021. Hän on vieraillut useissa Taitaja-tapahtumissa, ja Oulussa 2021 hän toimi juryn jäsenenä.

Kari Hyytiä (Teollisuusliitto ry) on edustanut aiemmin hallituksessa SAK:n kautta Metallityöväenliittoa ja Teollisuusliittoa. Nyt hän on muutaman vuoden tauon jälkeen hallituksessa vuodesta 2021 alkaen. Taitaja-tapahtumassa hän vieraili ensimmäisen kerran Lahdessa 2001. Kari on osallistunut koneenasennus ja kunnossapito -lajin lajiohjausryhmään.

Helena Kahlin (Opetusalan Ammattijärjestö OAJ, OAO:n Ammatilliset Opettajat) hallituskausi alkoi tammikuussa 2021. Toimiessaan vaatetusalan ammatinopettajana hän innosti opiskelijoita osallistumaan Taitaja-semifinaaleihin. Kansainväliseen kisatunnelmaan Helena pääsi tutustumaan WorldSkills-kilpailussa Lontoossa 2011.

Milka Kortet (Teknologiateollisuus ry) aloitti hallituksessa vuonna 2021. Hän on vieraillut useissa Taitaja-tapahtumissa ja on taustavaikuttajana tukemassa sitä, että alan yritykset ja oppilaitokset löytävät toisensa tapahtumien järjestämisessä.

Jukka Kosunen (Savon ammattiopisto, Taitaja2024) on ollut hallituksen jäsen 2019 alkaen, eli vuoden alussa alkoi hänen toinen kolmivuotiskautensa. Hän on vuodesta 2002 lähtien ollut mukana kaikissa Taitaja-tapahtumissa ja vuodesta 2003 lähtien kaikissa WorldSkills-kilpailuissa. Jukka vastaa Savon ammattiopiston kilpailutoiminnasta, ja toimii myös Itä-Suomen Ammattitaito ry:n puheenjohtajana.

Veli-Matti Lamppu on edustanut AMKE ry:tä vuodesta 2021 alkaen. Sitä ennen hän on ollut Skills Finlandin hallituksessa pariin otteeseen aiemman työnantajansa Suomen Yrittäjien edustajana. Vuonna 2007 Joensuussa hän oli mukana Taitajassa järjestämässä yrittäjyyttä näytöslajina.  Siitä lähtien hän on ollut mukana kaikissa järjestetyissä kisoissa yrittäjyyslajin tuomarina ja päätuomarina.

Mervi Lehtinen (Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ry) on ollut hallituksessa vuodesta 2020. Taitaja-tapahtumassa hän vieraili ensimmäisen kerran 2018 Tampereella. Mervi on toiminut tuomarina semifinaaleissa sekä osallistuu kisoihin innokkaana seuraajana ja kannustajana.

Seija Mahlamäki-Kultanen (HAMK Ammatillinen opettajakorkeakoulu) on ollut yhtäjaksoisesti hallituksessa vuodesta 2007 asti. Taitajaan hän on tutustunut jo 90-luvulla työssään rehtorina ja aluekarsintojen järjestäjänä. Seija käy Taitajassa joka vuosi pysyäkseen ajan tasalla ja saadakseen hyvää mieltä ammattitaidon asialle vihkiytyneiden ihmisten parissa.

Riina Nousiainen (Toimihenkilökeskusjärjestö STTK ry) on ollut mukana Skills Finlandin hallitustyöskentelyssä vuodesta 2015 alkaen. Ensimmäinen kisakokemus on vuonna 2016 Göteborgissa järjestetystä EuroSkills-tapahtumasta. Riina seuraa kilpailuita innokkaana ”penkkiurheilijana”.

Eemeli Rajalan (Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ry) hallituskausi alkoi tänä vuonna ja kosketus kilpailutoimintaan on tullut vasta nykyisen työ myötä.

Seija Raskun (opetus- kulttuuriministeriö) hallituskausi alkoi vuonna 2009 hallituksen varapuheenjohtajana. Vuosina 2012−2021 hän toimi hallituksen puheenjohtajana. Taitajassa Seija vieraili ensimmäisen kerran Lahdessa vuonna 2001. Siitä alkaen hän on seurannut kisoja innokkaasti kilpailijoita kannustaen.

Tuomas Syyrakki (Würth Oy) on ensimmäistä kauttaan hallituksessa. Hän vastaa Würthin Taitaja-yhteistyöstä valtakunnallisesti. Tuomas on ollut tuomarina ja päätuomarina niin finaalissa kuin semifinaalissakin sekä osallistunut lajiohjausryhmän toimintaan. Ensimmäinen kosketus Taitaja-tapahtumaan vuonna 2018 Tampereella oli Tuomaksen mukaan mykistävä.

Jutta Vihonen (Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto SAKKI ry) aloitti hallituskautensa tammikuussa 2021. Jutan ensimmäinen kosketus Taitaja-kisoihin on yläkoulusta, jolloin hän vieraili Joensuussa Taitaja2013-tapahtumassa. Jutta seuraa innolla kisoissa huippuosaajien työskentelyä.