Skip to main content

Lahden Taitaja9-paikalliskilpailuun osallistui ennätysmäärä kilpailijoita ja tubettajajoukkue

Järjestimme Koulutuskeskus Salpauksessa Lahden Taitaja9-paikalliskilpailun marraskuussa osana Salpaus tutuksi -päivää. Päivä järjestettiin valtakunnallisena TeknologiaTiistaina, minkä vuoksi monet Taitaja9-tehtävät mukailivat erityisesti teknologia-aloilla tarvittavia taitoja ja kilpailupaikaksi valittiin näihin aloihin keskittynyt Vipusenkadun toimipiste.

Taitaja9 järjestettiin rastikilpailuna, jossa jokainen tehtävä järjestettiin eri koulutusalan tilassa. Lisäksi yksi tehtävistä järjestettiin lähellä toimivan yrityksen, Peikon, tiloissa.

Salpaus tutuksi -päivässä olivat tiiviisti mukana alueen yritykset, joilla oli lukuisia esittelyosastoja ympäri koulun. Eri alojen yritysedustajat kertoivat vierailijoille työmahdollisuuksista ja tulevaisuuden työpaikoista. Lisäksi yritysyhteistyökumppanit palkitsivat viisi parasta Taitaja9-joukkuetta kahden viikon mittaisilla Tutustu ja tienaa -työelämäseteleillä. Kesätyöseteleiden mahdollistuminen 15 kilpailijalle oli ihan huippu juttu. Hienoa, miten alueen yritykset haluavat tukea nuorten mahdollisuuksia saada kokemuksia työelämästä!

Yhtenä Taitaja9-joukkueena oli mukana Herbalistista, Iina-Katariinasta ja ZoneVD:stä koostunut tubettajajoukkue, joka kilpaili yläkoululaisia vastaan kädentaitoja vaativissa tehtävissä. Tubettajat intoutuivat suorittamaan tehtäviä aikaa vastaan kovalla voitontahdolla ja herättivät oppilaiden keskuudessa paljon kiinnostusta myös koulun käytävillä.

Taitaja9 oli Lahdessa tänä vuonna erityisen suosittu, sillä mukana oli yli 30 prosenttia enemmän nuoria viime vuoteen verrattuna, yhteensä 63 joukkuetta. Kahdesta koulusta oli tänä vuonna ennätysmäärä kilpailijoita, mikä vaikutti positiivisesti koko kilpailun joukkuemäärään.

Päijät-Hämeen alueella on vahva yhteistyö perusopetuksen ja Salpauksen välillä, mikä myös varmasti osaltaan vaikuttaa positiivisesti Taitaja9-osallistujamääriin. Myös vuosien työ tuottaa tulosta. Osallistujamäärien nostaminen vaatii jatkuvaa työtä ja yhteydenpitoa perusopetuksen kanssa.

Tulevaisuudessa tulemme vuorottelemaan Taitaja9-paikalliskilpailun järjestämisvuoroa keskustan ja Vipusenkadun kampusten välillä. Näin saadaan eri aloja ja oppimisympäristöjä esiteltyä kisan kautta. Ensi vuonna kisa käydään keskustan kampuksella marraskuun puoleen väliin mennessä.

Päivä onnistui erinomaisesti ja ylitti kaikki ennakko-odotukset. Koulutusalat olivat innostuneesti mukana ja esittivät osaamista parhaalla mahdollisella tavalla. Salpauksen opiskelijat, kuten myös koko henkilökunta, oli innolla ja ilolla mukana, mikä välttyi myös kilpailijoille sekä muille vieraille.

Krista Virtanen, opinto-ohjaaja, Koulutuskeskus Salpaus