Skip to main content

Kohti Kazania

Joukkueenjohtaja Teija Ripattila kertoo, millaisen matkan Suomen ammattitaitomaajoukkue on käynyt kohti WorldSkills Kazan 2019 -kilpailua.

Tämä kesä on mennyt Suomen ammattitaitomaajoukkueen jokaisella jäsenellä töitä tehden. On treenattu ja reissattu hakemassa kisavarmuutta muiden maiden ammattitaitokilpailuista.  Nyt elokuun alussa on viimeistelty ja hiottu taitoja ihan loppuun asti. Ensi viikolla on aika hengähtää, keskittyä pakkaamiseen ja tulevaan matkaan.

On ollut huippua seurata vierestä, miten alastaan ja työstään innostuneet ammattilaiset puhaltavat yhteen hiileen: jakavat osaamistaan, iloitsevat toistensa seurasta ja hiovat kilpailijan taitoja kohti Kazania. Eräässä lajissa on jopa yövytty teltassa valmennusleirin ajan.

Joukkueenjohtajien kesä on mennyt kilpailunjärjestäjän ohjeiden tulkitsemiseen ja kommentointiin sekä valmennusrinkien kysymyksiin vastaillen. Eikä yllätyksiltä ole tälläkään kertaa vältytty: lentoyhtiö peruutti joukkueen lennot heinäkuun puolessa välissä ja tilalle tarjottiin vaikka minkälaisia yhteyksiä. Lopulta saimme kuitenkin uudet lennot: lennämme edelleen Istanbulin kautta mutta vuorokautta myöhemmin kuin alun perin oli ajatuksena. Yhdessä kohdin vaihtui ekspertti ja hetken päästä kilpailija. Heinäkuun alussa WorldSkillsin Competitor Center sekosi ja kilpailijoiden tekemät tehtävät katosivat taivaan tuuliin. Muutaman päivän tiukan puhistelun jälkeen WorldSkillsin porukka sai alustan taas ennalleen ja tehtävätkin löytyivät.

Henkisellä valmennuksella on iso osa kilpailuvarmuudessa ja -menestyksessä. Miten käsitellä tuntemuksiaan ennen kilpailuja, rankkojen kisapäivien aikana ja vielä kilpailujen jälkeenkin? Miten nollata huippusuoritus tai epäonnistuminen mielestään ennen seuraavaa tehtäväTeija Ripattila.ä? On ollut mukava huomata, että yhä useammassa lajissa valmennuksessa keskitytään myös henkiseen valmennukseen. Joukkue muodostaa yhden ison ryhmän, jossa kilpailijat tukevat toinen toisiaan. Tämän takia kilpailijat myös majoittuvat 2–3 hengen huoneissa: huonekaverin kanssa voi höpöttää päivän kuulumiset, itkeä itkut ja nauraa makoisat naurut.

Aiemmissa kilpailuissa olemme majoittuneet hotelleissa. Tällä kertaa kaikki kilpailijat majoittuvat heille tarkoitetussa kisakylässä. Kisakylässä on iltaisin erilaisia aktiviteetteja ja ohjelmaa, mikäli joku vielä kisapäivän päätteeksi jaksaa urheilla. Ulkopuolisilta on pääsy kisakylään kielletty, joten valitettavasti ekspertit eivätkä perheenjäsenet pääse alueeseen tutustumaan.

Ammattitaidon maailmanmestaruuskilpailu on tiukka rupeama niin kilpailijoille kuin eksperteille. Jokainen, joka on laittanut itsensä peliin ja lähtenyt haastamaan niin itsensä kuin muut kilpakumppaninsa, on todellinen voittaja! Palaamme Suomeen torstaina 29.8. klo 11.55 Istanbulista saapuvalla Turkish Airlinesin lennolla. Tervetuloa toivottamaan kaikki huippuosaajat tervetulleiksi takaisin kotimaahan.

Toivotan kaikille kisavieraille mukavaa kisamatkaa. Aikataulut ja hyvät suunnitelmat muuttuvat tulevien viikkojen aikana vielä monta kertaa. Se, mikä on varmaa on, että kaikki järjestyy kuitenkin aina ajallaan ja parhain päin. Avoin ja iloinen mieli on avain uuteen kulttuuriin. Nautitaan matkasta ja herätään aamuihin positiivisin mielin. Kazan on upea paikka!

Teija Ripattila
joukkueenjohtaja, WorldSkills Kazan 2019