Skip to main content

Kohti 2020-luvun ammattitaitokilpailuja

Skills Finlandin toiminnanjohtaja Eija Alhojärvi esittelee kirjoituksessaan, millaisin toimin uusi vuosikymmenen aloitetaan kohti 2020-luvun ammattitaitokilpailuja.

Skills Finlandin strategian valmistelun johtavana periaatteena oli osallisuus ja osallistaminen. Reilun kahden vuoden aikana kävimme lukuisia keskusteluja monilla eri foorumeilla jäsenten ja sidosryhmien edustajien, tai ihan muuten vaan ammatillisen koulutuksen ja kilpailutoiminnan kehittämisestä kiinnostuneiden kanssa.  Nämä keskustelut luovat pohjaa myös vuoden 2020 toiminnalle ja erityisesti uuden toimintasuunnitelman laatimiselle.

Vuoden 2020 tärkein tehtävämme on konkretisoida viime vuoden vuosikokouksessa hyväksytty strategia toimintasuunnitelmaksi, joka ohjaa tulevien vuosien toimintaamme. Monet strategian linjaukset edellyttävät vielä lisäpohdintaa ja täsmentämistä. Miten ilmastonmuutos ja muut kompleksiset ympäristöongelmat vaikuttavat osaamis- ja ammattitaitovaatimuksiin? Miten niiden tulisi näkyä Taitajassa ja mikä voisi olla kilpailutoiminnan rooli näiden ongelmien ehkäisemisessä? Miten järjestämme Taitaja-tapahtuman kestävästi? Mitä osallisuuden vahvistaminen käytännössä merkitsee, keillä kaikilla tulisi olla oikeus osallistua ammattitaitokilpailuihin? Esimerkiksi aikuisopiskelijoiden osuuden lisääntymisen mukanaan tuomia haasteita emme mielestäni ole vielä ratkaisseet. Entä miten tarkoittaa toiminnaltamme edellytetty lisääntynyt tulevaisuusorientaatio ja ennakointi? Näihin kysymyksiin, monien muiden ohella, pitäisi löytää vastaus tulevan kevään aikana, jotta voimme esitellä toimintasuunnitelman vuosikokoukselle syksyllä.

Taitajan kehittämistyö on hyvässä vauhdissa. Tulevien Taitaja-järjestäjien yhteistyö mahdollistaa pitkäjänteisen ja suunnitelmallisen kehittämistyön. Yhteistyön avulla on myös mahdollista moninkertaistaa käytössä oleva osaaminen ja jakaa kustannuksia. Kehittämistyö on saanut uutta vauhtia, kiitos kiertävän järjestämismallin, jossa koulutuksen järjestäjät ovat vuorollaan ottaneet vastuun Taitajan järjestämisestä, sekä ennen muuta Taitajaan ja sen kehittämiseen sitoutuneiden koulutuksen järjestäjien.

Uuden Taitaja-päällikkömme valintaprosessi on vielä tätä kirjoittaessani kesken. Ilahduttavaa on, että tehtävä kiinnosti niin monia. Uusi Taitaja-päällikkömme tulee kevään aikana ottamaan Taitajan kehittämisen vastuulleen ja johtaakseen.

Ilahduttavaa on myös se, että Abilympics-kilpailu saadaan todennäköisesti vuonna 2021 järjestettyä pitkästä aikaa. Kilpailu on tarkoitus pitää Moskovassa toukokuussa. Valmistelut kilpailuun osallistumiseksi käynnistyvät toden teolla jo tänä vuonna. Skills Finland on mukana Ranskan vetämässä Erasmus+-hankkeessa, jonka kunnianhimoisena tavoitteena on eurooppalaisen Abilympics-kilpailun käynnistäminen. Osana tätä hanketta järjestetään viiden maan välisiä harjoituskilpailuja. Suomen vuoro on järjestää tämä harjoituskilpailu marraskuussa 2020. Hanketta voidaan erinomaisella tavalla hyödyntää Abilympics-kilpailijoiden ja tuomareiden valmentautumisessa.

Tämän vuoden aikana käynnistyy myös valmistautuminen kohti Shanghain syyskuussa 2021 järjestettäviä WorldSkills-kilpailuja. Alkusyksystä valitsemme sekä WorldSkills-ekspertit että uudet lajipäälliköt kaudelle 2021–2023. Vuoden aikana myös postitamme tavaroita kisojen aikana Shanghaissa avattavaan WorldSkills-museoon. Jännittävää on nähdä, miten suomalaiset ammattitaitokilpailut ja suomalainen osaaminen lopulta museossa tulevat näkymään.

Taitaja-päällikköehdokkaiden haastattelujen yhteydessä olen taas kerran päässyt pohtimaan kilpailutoiminnan ja tämän työn merkitystä. Parhaita ovat ehdottomasti työn merkityksellisyys ja haasteellisuus, mahdollisuudet vaikuttaa ja parantaa maailmaa sekä hyvä yhteistyö laajan verkoston ja sen sitoutuneiden, huippuosaavien ja innostuneiden jäsenten kanssa.

Tästä on hyvä aloittaa uusi vuosikymmen. Tehdään yhdessä 2020-luvun ammattitaitokilpailuista kaikkien aikojen parhaita!