Skip to main content

Kilpailutoiminta on ammatillisen koulutuksen kruununjalokivi

Ammattitaitokilpailut edustavat ammatillisen koulutuksen parhaimmistoa, kirjoittaa Skills Finlandin hallituksen 12 vuoden jälkeen jättävä Petri Lempinen.

Ammattitaitokilpailut edustavat ammatillisen koulutuksen parhaimmistoa. Niissä kiteytyy vuoden 2005 Helsingin WorldSkills-kilpailujen motto: Ammattitaito on tahtoa, taitoa ja tunnetta. Nämä kolme sanaa kuvaavat hienosti, kuinka ammatin oppiminen ja ammattilaisena kehittyminen ei ole pelkkää teknistä asioiden taitamista. Osaamisen on tahtoa ja tunnetta viedä asiat loppuun asti.

Huippuosaamisen lisäksi kilpailutoiminnan avulla edistetään osallisuutta. Meillä jokaisella on elämään erilaiset lähtökohdat. Toimimme hyvinkin erilaista tai eri osaamista vaativissa työtehtävissä. Tästä huolimatta, jokaisella on mahdollisuus olla työssään hyvä. Tämä ajatus kantaa vahvasti ammattitaitokilpailujemme PLUS-lajeissa erityistä tukea vaativille nuorille.

Jokaisella on oikeus tuntea onnistuvansa ja iloita siitä. Riemu itsensä ylittämisestä on yksi suurista tunteista, mitä kilpailemalla voi saavuttaa.

Olen saanut olla 12 vuotta mukana Skills Finland ry:n hallituksessa edistämässä ammattitaitokilpailutoimintaa. Hallituksessa olen edustanut ensin työelämää ja sitten koulutuksen järjestäjiä. Toiminta on merkityksellistä kummallekin taholle. Työelämälle viestimme erityisesti Taitajilla, että koulutuksemme on ajan tasalla ja nuoret ammattilaiset ovat todellisia osaajia. Koulutuksen järjestäjille kilpailutoiminta mahdollistaa oman toiminnan vertailun muiden kanssa.

Vuosien varrella olen oppinut, että kilpailutoiminta vie mukanaan. Itsellenikin on käynyt niin. Upeat opettajat löytävät opiskelijoistaan kykyjä ja valmentavat heitä. Ilman opettajien osaamista ja panosta ei meillä olisi kotimaisia eikä kansainvälisiä kilpailuja. Meillä on entisiä WorldSkills-kilpailijoita, jotka lähtevät kisaturisteiksi elääkseen tapahtuman uudestaan.

Olen omin silmin todistanut kuinka Taitajat, WorldSkillsit ja EuroSkillsit herättävät päättäjien innostuksen ammattiosaamiseen. Tämän ovat kokeneet niin EU-komissaarit kuin kotimaiset ministerit, kansanedustajat ja paikallisen tason päättäjät. Päättäjien tuki on ollut edellytys toiminnallemme. Samalla se kertoo, että olemme tehneet oikeita asioita.

Skills Finlandin yhdistyskokous hyväksyi uuden strategian tänä syksynä. Se antaa hyvän pohjan kilpailujen ja yhdistyksen koko toiminnan kehittymiselle. Muutoksia tarvitaan, koska maailma ja työelämä ympärillä muuttuvat. Kilpailut muuttuvat senkin vuoksi, että ammatillinen koulutus on muutoksessa.

Jätän Skills Finlandin hallituksen haikeana, mutta tulevaisuuteen uskoen. Minun on helppo Petri_Lempinen.jpgluottaa kilpailutoiminnan tulevaisuuteen, kun tunnen henkilökohtaisesti niin monta kilpailutoiminnan takana olevista rautaisista ammattilaisista.

Teidän osaamiseenne luotan. Pitäkää huoli, että Taitajat ja Skillsit herättävät jatkossakin intohimon osaamiseen ja ammattitaitokilpailuihin.

Petri Lempinen
toiminnanjohtaja, Arene ry

Kirjoittaja oli Skills Finlandin hallituksen jäsen 2005–2010 sekä 2014–2019.