Skip to main content

JEDU Skills -mestaruus on tavoiteltu saavutus

Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymässä järjestettiin loka–marraskuussa 2017 JEDU Skills -ammattitaitokilpailuja 17:ssä eri lajissa. Kilpailutoiminta sisältyy ammatilliseen opetukseen, ja koulutuskuntayhtymän sisäiset kilpailut toimivat harjoituskisoina muihin ammattitaitokilpailuihin. JEDU Skills -kilpailuja on järjestetty jo kolmena syksynä.

Cateringkokkiopiskelijat kilpailivat Nivalan ammattiopistossa. (Kuva: Sisko Juola)

Kilpailukokemusta, opettajien ja opiskelijoiden toisiinsa tutustumista, tiimityötä ja markkinointia. Kaikkea tätä koulutuskuntayhtymän johtaja Keijo Makkonen ajatteli, kun hän ehdotti JEDU Skillsien järjestämistä. Kilpailut toimivat samalla myös Taitaja- semifinaalien esikarsintoina. Parhaan pääsevät halutessaan Taitaja -semifinaaleihin.

Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymään kuuluu seitsemän eri ammattiopistoa, ja jokaisella oppilaitoksella oli vähintään yhden kilpailun järjestämisvastuu. Käytännön järjestelyjen päävastuun kantaa kilpailuvastaavaksi nimetty ammattiopettaja, mutta pääsääntöisesti kisapäivien toteutuksessa on mukana muutakin ammattiopiston henkilökuntaan kuuluvia sekä  runsaasti opiskelijoita.

Näin eri toimipisteiden opiskelijat ja opettajat pääsevät tutustumaan toisiinsa. Opettajat oppivat toistensa parhaita opetustapoja ja opiskelijat saavat kilpailukokemusta.

– Kilpailuja käytetään myös aktiivisesti hyväksi ammatillisen koulutuksen markkinoinnissa. Nämä paikalliskilpailut kiinnostavat tosi hyvin paikallislehtiä. Olemme saaneet paljon palstatilaa, iloitsee JEDU Skillsiä organisoiva kilpailupäällikkö Ritva Joki-Kolehmainen.

– Monien lajien tuomareiksi oli kutsuttu myös työelämän edustajia. Tämä omalta osaltaan rakentaa entisestään hyviä yhteistyöverkostoja oppilaitoksen ja työelämän välillä. JEDUn malli  koulukohtaisesta ja alueellisesta kilpailutoiminnasta ja sen toteuttamisesta on kiinnostava. Tämä on sellaista uutta ajattelua, jota voisi suositella muillekin ammatillisille oppilaitoksille osana oman kilpailutoiminnan toteutusta, innostaa Taitaja-päällikkö Jarmo Linkosaari. Kilpailut ovat saaneet opiskelijoilta ja opettajilta erittäin hyvän vastaanoton.

Taitaja-semifinaaleihin lähtee tänä vuonna 25 Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymän opiskelijaa. Pääosa heistä valikoitui mukaan juuri JEDU Skills -kilpailujen kautta.