Skip to main content

Helsingistä käsin Venäjän kansallisessa ammattitaitokilpailussa

Verkkosivujen tuottaminen -lajin huippuosaaja Heikki Miinalainen osallistui syyskuussa Venäjän kansallisen ammattitaitokilpailun yhteydessä järjestettyyn Eurasia Skills -koitokseen kansainvälisenä vieraskilpailijana.

Kolmipäiväinen koitos seurasi EuroSkills- ja WorldSkills-kilpailujen rakennetta. Koronapandemian vuoksi kilpailun finaali järjestettiin Venäjän Novokuznetskiin kaavaillun lähikilpailun sijaan täysin etäyhteyksin. Tehtävät mittasivat monipuolisesti kilpailijoiden ohjelmointitaitoja, sillä tehtävänä oli tuottaa kuvitteelliselle kimppalentoyhtiölle verkkosivujen ulkoasu ja tietokantarajapinta sekä yhdistää näiden kahden toiminnallisuus.

Vaativista tehtävistä suoriutuminen onnistui ja Heikki sijoittui kilpailussa kolmannelle sijalle kaikkiaan seitsemän osallistujan joukosta.

– Kilpailu itsessään meni varsin kivuttomasti. Kun tekniset ohjelmistot saatiin pystyyn, pystyin keskittymään kunnolla koitokseen ja suorituksetkin onnistuivat. Olen sijoitukseeni todella tyytyväinen, Heikki kertoo.

Kilpailutehtävät WorldSkills-tasoa

Kansallisen tason kilpailuksi tehtävistä löytyi haastetta. Vertailupohjaa löytyy, sillä Heikki on saavuttanut kultamitalin Taitaja2019-kilpailussa ja osallistunut myös WorldSkills Kazan 2019 -kilpailuun. Lisäksi Heikki on Suomen ammattitaitomaajoukkueen 2020 jäsen.

– Tehtävät vastasivat hyvin aiempien arvokisojen tasoa, vaikka kyseessä olikin Venäjän kansallinen kilpailu, Heikki kertoo.

Heikille virtuaaliseen harjoituskilpailuun osallistuminen on tuttua, sillä tämä oli kolmas kokemus, kun osallistuminen onnistui verkon välityksellä. Kaksi aiempaa kilpailua olivat Intian järjestämät.

– Tällä kertaa kokemus oli erilainen, sillä aiemmissa virtuaalikisoissa järjestelyt olivat paljon kevyemmät. Nyt pääsin paremmin kisafiilikseen, ja oikeastaan tunnelma eri päivien aikana oli hyvin paljon WorldSkills-kilpailua vastaava.
Kilpailun tasapuolisuudesta ja turvallisuudesta huolehdittiin asentamalla käyttäjille etäkäyttöohjelmisto, jolla estettiin laitteen käyttäminen muihin tarkoituksiin.

– Käytännössä käyttöympäristö vastasi pitkälti nykyisiä sähköisiä ylioppilaskirjoituksia, Heikki selventää.

Tuomarointi onnistuu myös etänä

Heikin lisäksi kilpailussa työskenteli verkkosivujen tuottamisen lajiekspertti Margit Tennosaar, joka toimi kilpailussa tuomarina.

– Virtuaalikilpailu oli minulle uusi kokemus. Tuomarin työ onnistui kuitenkin hienosti, sillä etätyöskentely alallamme on hyvin tavallista.

Työskentelyä helpottivat myös tutut kollegat. – Yhteistyö muiden eksperttien kanssa sujui erinomaisesti, sillä olin tavannut lähes kaikki jo WorldSkills-kilpailussa. Oli myös mukavaa, että Heikki tapasi jälleen vanhoja kilpakumppaneitaan Kazanista.

Virtuaalikilpailussa ajankäyttö on erilaista. Joidenkin asioiden käsittely on helpompaa etänä, mutta toiset vaativat enemmän aikaa.

– Esimerkiksi ristiriitatilanteiden selvittäminen oli työläämpää etäyhteyksillä. Toisaalta kisapäivät eivät tuntuneet niin raskailta, sillä tällaisessa tilanteessa työt noudattelevat enemmän annettuja aikatauluja. WorldSkills-kilpailussa työtä tehdään lähes vuorokauden ympäri, ja toki uusi ympäristö ja matkustaminen vaikuttavat kisamatkoilla jokaisen suoritukseen, Margit miettii.

Kansainvälinen yhteistyö kannattaa

Virtuaalikilpailun etuna Heikki ja Margit näkevät sen, että kilpailuja on mahdollista järjestää myös aikana, jolloin kokoontuminen ja matkustaminen on rajoitettua. Toki etäjärjestelyt myös säästävät esimerkiksi matkustuksesta syntyviä kustannuksia. Pieniä teknisiä vaikeuksia esiintyi kilpailun alkaessa, mutta ne saatiin onneksi korjattua. Toisaalta myös perinteisessä kilpailussa voi tapahtua mitä vain.

– Oli todella kivaa päästä pitkästä aikaa kilpailemaan. Parasta oli, että kilpailut ylipäätään päästiin järjestämään, Heikki ajattelee.

Margit miettii, että vastaavia yhteyksiä hyödyntäen voitaisiin tulevaisuudessa järjestää myös esimerkiksi kansainvälisiä treenileirejä. WorldSkills Shanghai 2021 -kilpailuun valmistautuminen on jo kovassa vauhdissa. Suhteita pidetään kansainvälisiin kollegoihin yllä ympäri vuoden.

– Kansainvälinen yhteistyö on tärkeää ja sitä on hyvä vaalia myös tällaisena aikana. Kilpailu oli jälleen opettava kokemus myös tuomarille, ja seuraavaa kertaa ajatellen esimerkiksi tehtävien ajankäytön suunnittelu on taas hieman helpompaa. Otan tästä oppia myös Taitaja-kilpailuun, jossa toimin lajiohjausryhmän jäsenenä, Margit iloitsee.

  • slide

    Kilpailijoita ja tuomareita koitoksen päätyttyä. Kuva: Heikki Miinalainen.

  • slide

    Heikki keskittyy kilpailutehtävään Business College Helsingissä. Kuva: Margit Tennosaar.

  • slide

    Verkkosivujen tuottaminen -lajiin osallistui kilpailijoita ympäri maailman. Kuva: Margit Tennosaar.

  • slide

    Heikki on kilpaillut myös WorldSkills Kazan 2019 -kilpailussa Venäjällä. Kuva: WorldSkills.

  • slide

    Ekspertti Margit Tennosaar ja kilpailija Heikki Miinalainen WorldSkills-kilpailussa Kazanissa elokuussa 2019. Kuva: Anni Ketola.