Ekspertin puhe ammattitaitomaajoukkueen lähettämistilaisuudessa 7.9.2018

Ravintolapalvelu-lajin ekspertti Sari Tarvainen piti puheen ammattitaitomaajoukkueen lähettämistilaisuudessa 7.9.2018.

Arvoisa opetusministeri, hyvät Suomen ammattitaitomaajoukkueen kilpailijat, ekspertit ja tukijoukot,

Tunnen suurta kunnioitusta saadessani tulla tähän tilaisuuteen. Kun ajattelin tätä juhlavaa lähettämistilaisuutta, huomasin minua puhuttelevan mietelauseen: ”Tärkeintä ei ole määränpää vaan matka”. Olen todella iloinen, että saan tehdä tätä matkaa kanssanne. Olen matkalla ensimmäistä kertaa eksperttinä, kuten moni teistä kilpailijoista on ensi kertaa kansainvälisessä kilpailussa kilpailijana. Jokainen matka on uniikki kokonaisuus, riippumatta siitä, monettako kertaa matkaa tekee. Ensikertalaisena perhosten määrä vatsassa vain taitaa olla suurempi, muutoin matkan tekemiseen liittyy usein samankaltaisia tunteita: jännitystä, adrenaliinia, kuplivaa odotusta, väsymystä, levottomuutta ja viimein kysymys: ”Milloin ollaan perillä?”

Matkalle lähdettäessä odotukset ovat usein korkealla ja ajatukset karkaavat päämäärään ja mietteisiin, mitä perillä tehdään. Matka on kuitenkin tehtävä, ennen kuin päämäärä häämöttää ja koska tulen ravintola-alalta, lisää mietelauseeseen sanat: ”Matkalla tärkeintä ovat hyvät matkaeväät”. Hyvät kilpailijat, näitä matkaeväitä te saatte monista eri lähteistä: tärkeiltä taustajoukoilta, lähivalmentajalta, omalta ekspertiltänne ja toisilta kilpailijoilta, sparraajilta ja ennen kaikkea oman huippuosaamisenne kehittymisen tuomasta varmuudesta, ilosta, ammattiylpeydestä ja henkisestä kasvusta.

Matkallanne kohti päämäärää ja asettamaanne tavoitetta teillä on mukana eksperttinne, jonka rooli on moninainen. Ekspertti kannustaa ja rohkaisee ottamaan tarvittavat askeleet. Hänen tehtävänsä on kuin esimiehen tehtävä: auttaa sinua onnistumaan omassa työssäsi niin hyvin kuin se on mahdollista. Hänen tukeensa sinun tulee voida luottaa, hän auttaa sinua nousemaan jälleen jalkeille, mikäli kompastuminen on lähellä. Kaikki ekspertit ja tukijoukot ovat sinun matkaasi varten.

Tämänkertaisen yhteisen matkamme päämäärä on EuroSkills Budapest 2018. Tuossa päämäärässä tiivistyy osaaminen, tämän matkan huippukohta. Kaikki matkalla kerätty energiavaranto saa vihdoin merkityksensä ja sinun tähtesi voi loistaa.

Kuten kaikki matkat, myös tämä, jatkuu myös päämäärän saavuttamisen jälkeen. Tuolloin on hyvä havannoida, että vaikka annamme kaikkemme päämäärässä, myös Budapest tulee antamaan meille paljon. Se antaa meille ihan uusia matkaeväitä: kansainvälisiä ystäviä, verkostoja, uutta osaamista ja hetken huilattuamme virtaa, iloa ja energiaa jatkaa matkaamme. Näin päämäärästä tuleekin erittäin tärkeä pysäkki. Pysäkki, jonka jälkeen otamme uusia suuntia ja jatkamme uusin eväin ja teemme uusia matkasuunnitelmia.

Tässä yhteydessä haluan esittää kiitokseni Skills Finlandin toimijoille, jotka mahdollistavat tämän huikean matkan. Matkan, jolle lähtiessäni en voinut arvata siitä tulevan koko elämän suunnan muuttavan. Lopuksi haluan saattaa meidät kohti Budapestiä irlantilaisen rukouksen sanoin: ”Auetkoon tie edessänne ja olkoon tuuli myötäinen takananne!” Hyvää matkaa meille!

 • slide

  Ekspertti Sari Tarvainen.

 • slide

  Suomen ammattitaitomaajoukkue 2018.

 • slide

  Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen tapasi ammattitaitomaajoukkueen lähettämistilaisuudessa 7.9.2018.

 • slide

  Ministeri Sanni Grahn-Laasonen joukkueen kanssa.