31 Muoti ja vaatetus / FAshion technology

Muodin ja vaatetuksen ammattilaiset tekevät muun muassa suunnittelu-, muotipiirustus-, kaavoitus- ja ompelutöitä. Alalla tarvitaan kekseliäisyyttä, kiinnostusta väreihin ja materiaaleihin sekä kykyä hahmottaa kokonaisuuksia. Muoti ja vaatetus on EuroSkills-kilpailussa parilaji.

Kilpailijat Melissa Kuisma ja Reetta Immonen

Melissa Kuisma

Valmistuin keväällä 2017 vaatetusompelijaksi ja ylioppilaaksi (kaksoistutkinto) Gradiasta Jyväskylästä, ja nyt jatkan opintoja vaatturiksi samassa oppilaitoksessa.

Hain kilpailemaan, sillä pidän itseni haastamisesta. Silloin oppii paljon uutta ja huomaa mihin kaikkeen pystyykään. Lisäksi kiinnostaa nähdä, minkälaista tekeminen ja alan koulutus on muissa maissa.

Osallistuin Taitaja2017-kilpailuun. Harrastin myös nuorena kilpaurheilua, joten kilpailukokemusta on karttunut sitäkin kautta.

Teen kevään ajan monipuolisia opintoja ja Ny-yrityksen kautta erilaisia asiakastöitä. Osallistun Taitaja2018-finaaliin toukokuussa ja alan harjoitella EuroSkills-kilpailutehtävää heti kun se julkaistaan.

Vapaa-ajallani viihdyn kirpputoreilla ja kahviloissa. Liikun juosten metsässä ja maanteillä. Lisäksi käyn kuntosalilla.

"Haen inspiraatiota kirjoista, elokuvista ja taidenäyttelyistä."

Päivitän kuvia matkastani kohti EuroSkills-kilpailuja Instagram-tililleni @melissadahlman.

reetta immonen

Opiskelen viimeistä vuottani Oulun seudun ammattiopistossa vaatetus- ja tekstiili alan perustutkintoa. Opintojen ohella teen myyntityötä Oulun Sokoksella ja aion hakea kevään yhteishaussa vestonomin opintoihin ammattikorkeakouluun.

Kilpailut ovat kiinnostaneet minua aina kokemuksena ja mahdollisuutena oppia uutta. Aiempaa kokemusta kisaamisesta minulla ei ole missään muodossa, minkä takia valmentautumiseeni sisältyy Taitaja-kisa toukokuussa Tampereella.

Valmentautuminen tapahtuu projektien ja vanhojen kisatöiden parissa suorittaen opintojani ja yhteishakuun varautuen. Tavoitteenani on aloittaa kevään aikana pienimuotoista yritystoimintaa kaavojen suunnittelun ympärille.

Koulun ja töiden ohella harrastan ratsastusta ja maalaamista. Ratsastuksessa pääsen tekemään jotain ihan muuta kuin normaalisti ja maalatessa voin taas rauhoittua ja tuoda mieleni paperille.

"Minulle antoisinta osaamisessani on nähdä, kun kaksiulotteisesta piirroksesta saadaan luotua istuva ja toimiva vaate."

Valmistautumistani voi seurata Instagramissa käyttäjänimen @rege_design takaa.

EKSPERTTI HELI MÄKINEN

Muoti ja vaatetus -lajin ekspertti Heli Mäkinen (Gradia) toimii kilpailussa tuomarina.

Lajin kansallisesta kehittämisestä ja koordinoinnista vastaa lajipäällikkö Katja Anttila (Stadin ammattiopisto).

Melissaa ja Reettaa valmentavat Anna Kauppila (OSAO) ja Heli Mäkinen.

Tukijat