Kansainväliset ammattitaitokilpalut

Suomi on osallistunut kansainvälisiin ammattitaitokilpailuihin vuodesta 1989 alkaen. Skills Finland lähetää ja valmentaa yhteistyökumppaniensa kanssa joukkueen vuorovuosin järjestettäviin WorldSkills- ja EuroSkills-kilpailuihin sekä neljän vuoden välein järjestettävään erityistä tukea tarvitsevien International Abilympics -kilpailuihin.

WorldSkills

WorldSkills-kilpailu on joka toinen vuosi järjestettävä nuorten kansainvälinen ammattitaitokilpailu. Kilpailussa ratkotaan maailmanmestaruudet noin 50 lajissa, jotka edustavat ammatillisen koulutuksen aloja. Suurimmassa osassa lajeista kilpailijat voivat täyttää kilpailuvuonna korkeintaan 22 vuotta.

Kilpailujen ja niihin valmistautumisen avulla edistetään toisen asteen ammatillisen koulutuksen kansainvälistymistä. Tätä tukee myös kilpailujen ympärille muodostunut laaja kansainvälisten toimijoiden ja asiantuntijoiden verkosto keskustelufoorumeineen. Suomesta ammattitaidon MM-kilpailuissa ovat mukana valmennuksessa parhaiten menestyneet nuoret. Valmennukseen valikoidutaan muun muassa Taitaja-kilpailun tai suoraan oppilaitosten ja yritysten kautta. 

WorldSkills-kilpailujen järjestämisoikeudet myöntää kansainvälinen WorldSkills International -järjestö. Skills Finland liittyi WorldSkills International -järjestön (entinen IVTO) jäseneksi vuonna 1988. Jo seuraavana vuonna Suomen joukkue osallistui WorldSkills-kilpailuun Birgminghamissa. Suomi järjesti WorldSkills-kilpailun vuonna 2005 Helsingissä.

Suomen virallinen delegaatti on Skills Finlandin puheenjohtaja, opetusneuvos Seija Rasku opetus- ja kulttuuriministeriöstä. Tekninen delegaatti on Skills Finlandin tekniikkapäällikkö, rehtori Hannu Immonen Turun ammatti-instituutista.

EuroSkills

EuroSkills on joka toinen vuosi järjestettävä ammattitaidon euroopanmestaruuskilpailu. Kilpailussa ammattiin opiskelevat ja jo valmistuneet nuoret mittelevät oman alansa paremmuudesta noin 50 lajissa. Kilpailussa korostuvat tiimilajit ja uudet ammatit. Kilpailijoiden ikäraja on 18–25 vuotta.

Suomesta EuroSkills-kilpailuissa ovat mukana valmennuksessa parhaiten menestyneet nuoret. Valmennukseen valikoidutaan ammatillisen koulutuksen järjestäjien osoittaman kiinnostuksen perusteella. Mukaan pääsevät kaikki kiinnostuneet, ja lopullisen valinnan kilpailijan nimeämisestä maajoukkueen jäseneksi tekee Skills Finland.

Skills Finland on ollut WorldSkills Europen (entinen ESPO) jäsen sen perustamisesta, vuodesta 2007, alkaen. Suomen virallinen delegaatti on Skills Finlandin huippuvalmennuspäällikkö Teija Ripattila, joka on myös jäsen järjestön hallituksessa. Suomen tekninen delegaatti on lehtori Tapio Kattainen Liikemiesten Kauppaopistosta.

International Abilympics

Erityisryhmien ammattitaitokilpailutoiminnalla edistetään ammatillisen erityisopetuksen tunnettuutta ja arvostusta maailmalla sekä lisätään yhteistyötä oppilaitosten ja työelämän välillä. Lisäksi pyritään synnyttämään uudenlaisia verkostoja ja parantamaan nuorten mahdollisuuksia työelämässä. Abilympics järjestetään joka neljäs vuosi. 

Skills Finland liittyi International Abilympic Federationin jäseneksi vuonna 2005. Suomi osallistui Abilympics-kilpailuun ensimmäisen kerran Japanissa 2007. Rehtori Markku Aunola Kiipulan ammattiopistosta on Skills Finlandin edustaja IAF:ssä ja jäsen sen hallituksessa.

Tietoa International Abilympics Federation (IAF) -järjestöstä

Nuorten huippuosaajien valmentautumisapuraha

Käsiteollisuuden Edistämissäätiö ja Skills Finland ry ovat sopineet yhteistyöstä, jonka tarkoituksena on tukea WorldSkills-, EuroSkills-tai Abilympics-kilpailuihin valittuja nuoria kädentaitoihin liittyvän huippuosaamisen viimeistelyssä apurahan turvin. LIsätietoja ja hakulomake (pdf)

Ota yhteyttä

Opettaja, haluatko mukaan toimintaan? Järjestämme vuosittain avoimia hakuja, joilla etsimme valmentajia, lajin kehittämisestä vastaavia lajipäälliköitä sekä kilpailussa tuomareina toimivia eksperttejä. Kysy lisää huippuvalmennuspäällikkö Teija Ripattilalta, 040 455 2020, teija.ripattila@skillsfinland.fi .

Yritykset, meillä on useita yritysyhteistyökumppaneita sekä kotimaisessa Taitaja-kilpailussa että kansainvälisissä WorldSkills-, EuroSkills- ja Abilympics-kilpailuissa. Ottakaa yhteyttä, niin keskustellaan eri mahdollisuuksista. Lisätietoja Taitaja-päällikkö Pekka Matikaiselta, 050 5322 765, pekka.matikainen@skillsfinland.fi .

Opiskelija, jos haluat mukaan valmennukseen, keskustele asiasta oman opettajasi tai opinto-ohjaajasi kanssa.